Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U Berlinu

U Berlinu promovirana knjiga novinarke Marijane Dokoze

Marija Dokoza na  promociji u Berlinu
arhiva VL
08.06.2012.
u 12:25

Čak i kada bi neki hrvatski autor uspio biti prodavan poput Nore Roberts, Hrvatska je premalo tržište da bi se od prodaje knjiga živjelo, kaže Dokoza

U Berlinu je održana promocija knjige Naranyjin plač autorice i novinarke Marijane Dokoze u izdanju Naklade Ljevak. Knjiga dolazi u ruke čitatelja u vrijeme kada je Hrvatska u financijskoj krizi pa se nametnulo pitanje koliko ona utječe na knjige i njihove autore danas u Hrvatskoj. Dokoza smatra da je ovo vrijeme vrlo nezahvalno za izlazak na tržište kulture bilo kakve knjige, no i kako ona nalazi svoj put do čitatelja uvijek i u svako vrijeme iako ne u tolikoj kvantiteti kao u neka bolja vremena.

– Hrvatsko izdavaštvo nalazi se općenito u nezahvalnoj situaciji. Treba to prebroditi, održati se, ponuditi čitatelju dobru knjigu. Naravno, kriza dirigira prodaju knjige, ali mi ionako ne možemo očekivati u Hrvatskoj da živimo od knjiga i njihove prodaje. Čak i kada bi neki hrvatski autor uspio biti prodavan poput Nore Roberts, Hrvatska je premalo tržište da bi se od prodaje knjiga živjelo. Ali život popločan knjigama ima dvije strane: onu predivnu, stvaralačku, moćnu i neograničenu, ali i onu težu, realističnu u kojoj nam svaki dan daju do znanja kako se izdajući knjige borimo s vjetrenjačama – rekla je Dokoza.

Roman Naranyjin plač u Hrvatskoj je naišao na dobre kritike. Riječ je o romanu koji govori o dvije nesretne žene i otmici tek rođenog djeteta. Naime, s jedne strane nalazi se djevojka koja ima sasvim normalno odrastanje, upoznaje čovjeka u kojeg se zaljubljuje i s njim želi zasnovati obitelj, ali već u rađaonici počinju njene muke. Govore joj da je rodila mrtvo dijete, nakon čega se bori s depresijom, lažima, sumnjama, odlaskom u umobolnicu. S druge strane joj ususret dolazi žena koju je cijeli život bila psihički i fizički zlostavljao očuh, majka joj zatvara oči pred mučnim događajima, bol u njoj pretvara se u mržnju i bijes i ona kreće u osvetu te želi nanijeti bol onima koje smatra odgovornim za svoje uništeno djetinjstvo i život. Priča sa zamršenim zapletom i neočekivanim raspletom, kako je kazala prof. Nives Tomašević, jedan je od najbolje napisanih romana u posljednje vrijeme u Hrvatskoj.

Osim novog romana, Marijana Dokoza je na berlinskoj promociji  spomenula i svoj prvi roman te dvije zbirke poezije koje su posljednjih godina izašle u izdanju Matice Hrvatske. Promociju je u Berlinu organiziralo Hrvatsko kulturno i športsko društvo i portal Hrvatski glas Berlin. Knjigu je uz autoricu predstavila Sonja Breljak, novinarka i urednica portala Hrvatski glas Berlin. Na večeri kulture i glazbe nastupio je folklor zajednice, ženski vokalni sastav, pjevačica Martina Čulina, a svoje likovne uratke izložila je i mlada slikarica Žana Patković. Goste su u nastavku večeri zabavljali bend Stari kamen i Damir band.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije