Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Moda u socijalizmu

U Beogradu gostuje "Drugarica à la mode”

vladislavic
Željko Hladika/Arhiva VL
13.07.2011.
u 19:20

Izložba “Drugarica à la mode”, koju je organizirao MSU Zagreb, rasvjetljava fenomen odijevanja i mode u Zagrebu od 1945. do 1960. godine.

Izložba “Drugarica à la mode”, koju je organizirao MSU Zagreb, rasvjetljava fenomen odijevanja i mode u Zagrebu od 1945. do 1960. godine. Velika antropološka izložba bila je prve takve vrste u cijeloj regiji, a njen je autor Ante Tonči Vladislavić, dizajner i sveučilišni profesor. Nakon što je doživjela uspjeh na prvom predstavljanju 2006. na Zagrebačkom velesajmu, sada će je od 16. srpnja do 2. listopada vidjeti i beogradska publika.

Razdoblje obuhvaćeno izložbom iznimno je zanimljivo jer pokazuje sudar dviju ideologija – komunističke i građanske, dva svjetonazora –  istočnog i zapadnog, dva modna stereotipa – nemodne “drugarice” i “gospođe s memorijom”, nekadašnje milostive, što će poslije pod utjecajem Diorova new looka, EXAT-a 51, modnih i filmskih časopisa rezultirati novim hibridom – “drugaricom gospođom”. Na tragu zapadnog utjecaja oblikovat će se i u ‘’drugarice’’ želja za modom kao poseban oblik estetizacije što stvara neku vrstu‘’hibridnog’’ stereotipa ’’drugarice–gospođe’’. Utjecaj EXAT-a 51, obrazovanje umjetnica, modni časopisi (Naša moda, Svijet), film, fotografija, modne revije, modni saloni, razvoj tekstilne i odjevne industrije, brži protok informacija sa Zapada, stvorit će poseban odnos prema modnom diktatu visoke mode, i to u proizvodnji mode po mjeri u krojačkim salonima, koja je vrlo često jeftinija inačica mode sa Zapada. Neovisno o skromnosti, ta je moda izrazito kreativna, luksuznog i rafiniranog  izgleda. To modno razdoblje možemo nazvati razdobljem krojačkih salona koje je proizvelo modu sa svim karakteristikama vremena iz 1950-ih, sukladno stilu visoke mode velikih europskih modnih središta.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije