Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odlazak slikara

U 93. godini života preminuo Ivan Večenaj Tišlarov

vecenaj
Vecenaj.com
13.02.2013.
u 12:37

Njegova slika – Četiri Jahača apokalipse – izašla je u Londonu - THE BIBLE IN 20th CENTURY ART- u kojoj su sa svojim slikama zastupljeni samo najveći živi i mrtvi slikari svijeta, kao Picasso, Chagal, Dali, Bibife, Kokoschka i dr.

U koprivničkoj bolnici danas ujutro u 93. godini života preminuo je Ivan Večenaj Tišlarov, svjetski poznati naivni slikar iz Podravine.

Rođen je 18. svibnja 1920. godine u Goli, malom prekodravskom mjestu, u seljačkoj obitelji. Završio je četiri razreda pučke škole među najboljim učenicima i već onda je pokazao veliku nadarenost u crtanju i slikanju, kao i poslije škole.

Pripadao je tzv. Hlebinskoj školi naivnih slikara s kojima je grupno i samostalno izlagao na nekoliko stotina izložaba po čitavom svijetu. Dobitnik je mnogih nagrada i priznanja. Njegova slika – Četiri Jahača apokalipse – izašla je u Londonu - THE BIBLE IN 20th CENTURY ART- u kojoj su sa svojim slikama zastupljeni samo najveći živi i mrtvi slikari svijeta, kao Picasso, Chagal, Dali, Bibife, Kokoschka i dr.

Uz svoj slikarski rad, bavio se pisanjem i sakupljanjem jezičnog blaga i poslovica, tako da je i odštampan rječnik sa 12.000 starih riječi sela Gola, u podnaslovu – Srednjovjekovna podravska kajkavština – i knjiga s 4000 poslovica. Napisao je povijest svoga kraja, napisao je dva romana koji su tiskani, kao i knjigu s tiskanih 60 pjesama, moglo bi se reći poema, od kojih su neke uglazbljene sa izdanim CD-om.

Sakupljač je i starog etnografskog blaga pa je tako svoju rodnu kuću pretvorio u etnografski muzej.

>>Pijetao, kruh, sir, luk i krajolik u bojama Ivana Večenaja

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije