Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odlazak

U 76. godini umro velikan jazza i domaće glazbe Boško Petrović

boško petrović (1)
Foto: Žarko Bašić/PIXSELL
1/10
10.01.2011.
u 11:30

Sin Kolja našao je beživotno tijelo danas oko 11 sati u Petrovićevu zagrebačkom stanu, a informaciju su nam potvrdili u Croatiji Records

U 76. godini umro je legendarni jazz glazbenik, skladatelj, vlasnik kluba, diskograf i promotor Boško Petrović. Njegov sin Kolja našao je beživotno tijelo jučer oko 11 sati u Petrovićevu zagrebačkom stanu. Ubrzo nakon toga vijest su službeno potvrdile njegova diskografska kuća Croatia Records i Hrvatsko društvo skladatelja.

Petrović je rođen 18. veljače 1935. u Bjelovaru. S deset godina počeo je svirati violinu, i to, kako je sam rekao, grozno.

– Onda sam to prestao, u interesu glazbe i violine. Time sam pokazao da mi je iskreno stalo do glazbe – izjavio je za Večernjak.

Uvijek aktivan

Svoj puni glazbenički format dosegnuo je sredinom pedesetih godina prošlog stoljeća kada je pronašao svoj instrument – vibrafon.

Utemeljitelj je Zagrebačkog jazz kvarteta, a kasnije je vodio B.P. Convention i druge značajne hrvatske sastave. Bio je vlasnik BP Cluba u kojem su od 1988. godine nastupali najveći svjetski glazbenici te izdavačke tvrtke Jazzette Records.

Iako nikada nije mirovao, ni kao glazbenik, a još manje kao duh, Petrović je u posljednje vrijeme bio osobito aktivan. Lani je Croatia Records u povodu 75. rođendana i više od 50 godina rada objavila box-set s presjekom njegove karijere, a odnedavno se, gotovo svakodnevno, nalazio s novinarom Davorom Hrvojem koji je pisao biografiju koja se trebala pojaviti potkraj ove godine. S objavljivanjem te knjige Petrović se nije žurio da ne bi, kao što je ironično komentirao u rujnu prošle godine za Večernjak, napravio gužvu na aktualnom tržištu “autobiografija”:

– Kako vidim, mladi i uspješni ljudi pišu svoje autobiografije već sa 25, 30 godina. Ja mislim poživjeti još pet-šest godina pa bi mi bilo žao da i iz tog razdoblja ne uđe nekoliko štosova u tu knjigu.

Veseli život u opisu posla

Nije nikakva tajna da je BP bio čovjek od slavlja i tekućih užitaka, kojima unatoč nije imao neprilika sa zdravljem.

– Živim dosta veselo, a ako želim biti autentičan jazz-glazbenik, onda mi je to i u opisu radnog mjesta – rekao nam je lani.

– Imam tu sreću da se od svoje dvadeset pete godine i jedne kratke epizode otprije nekoliko godina nikada nisam trebao obraćati liječniku, osim zubaru, ni za kakvu pomoć. Prije pet godina prestao sam pušiti, a kada sam pitao liječnika što je s vinom, rekao je: ‘Naravno da vino možete piti, ali samo dobro!’ Rekoh: ‘Onda super jer, doktore, pijem samo dobra ili odlična vina.’ Ali, za to što ove godine koje vozim nisu ostavile toliko traga na meni presudna je još jedna stvar – genetika. Znači, ili imate sreće ili nemate. Ima nekih glazbenika koji su strašno puno vježbali, ali im nije išlo, i za njih je moj prijatelj i suradnik Damir Dičić znao reći: ‘Ili ti je mama dala ili ti nije dala.’ Tako je i sa zdravljem.

 

Reakcije

IVO JOSIPOVIĆ, PREDSJEDNIK

- Njegovo je ime odavno u svim glazbenim pregledima, na njegovom djelu odgojene su generacije mladih glazbenika, fotografije u klubu svjedoče koliko je bio voljen od publike i cijenjen od struke. Njegov BP Club postao je kultno mjesto za sve ljubitelje jazza, mjesto okupljanja vrhunskih glazbenika čijim je otvaranjem Zagreb postao nezaobilazna točka susreta dobre glazbe i vjerne publike. Imao sam osobno zadovoljstvo surađivati s njime i stoga iskreno vjerujem da će nedostajati svim glazbenicima s kojima je dijelio strast prema glazbi koju je volio i koju je živio'.

ARSEN DEDIĆ

- Sasvim poseban čovjek, izuzetno darovit, sve je kod njega bilo dosljedno. Veliki gubitak jer je djelovao neuništiv.

HUSEIN HASANEFENDIĆ

- On je bio jedan od onih likova za koje ste mislili da je neuništiv, imalo se osjećaj: dok je Boško tu, sve je u redu.

SINIŠA ŠKARICA

- Boško je jedna od institucija hrvatske glazbe, ne samo jazza čiji je meštar, naravno, bio. I njegovo utjelovljenje.

 

 

Ključne riječi

Komentara 36

GR
Gradinar
16:04 10.01.2011.

Kapa dolje za uvijek i pokoj mu duši! Jedna od rijetkih autentičnih urbanih legendi modernoga Zagreba. Meni će osobno nedostajati!

Avatar commentator
commentator
16:21 10.01.2011.

Bio je pravi, neka Božja milost nađe put za njega, (to ne ide po automatizmu, ali nadam(o) se i žlim(o.))

Avatar GERO2
GERO2
16:21 10.01.2011.

Umro je Hrvatski John Lee Hooker,Pocivao u miru.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije