Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Strip legenda

U 73. godini preminuo Jean Giraud Moebius autor Blueberrya

Moebius (1)
Foto: AFP/Pixsell
1/3
10.03.2012.
u 18:13

Hrvatski ljubitelji stripa osim po Blueberryu pamtit će ga i po liku Srebrnog letača kojeg je kreirao sa Stanom Leejem

Poznati francuski strip - umjetnik Jean Henri Gaston Giraud poznatiji kao Moebius preminuo je danas od posljedica karcinoma u 73. godini života. Giraud je svjetsku slavu stekao 1963. godine kada je izašla prva epizoda westwrn stripa Blueberry za kojeg je tekst pisao Jean-Michel Charlierom.

Prva epizoda Blueberrya izašla je pod nazivom Fort Navajo u magazinu Pilote, i Moebius ga je crtao sve do 1990. godine.

Hrvatski ljubitelji stripa osim po Blueberryu pamtit će ga i po liku Srebrnog letača kojeg je kreirao sa Stanom Leejem.

Sa Jean-Pierre Dionnetom, Philippeom Druilletom i Farkasem 1975. godine osnovao je  studio Les Humanoides Associes s kojima izdaje magazin Metal Hurlant, koji će donijeti potpuno novu percepciju stripa umjetnosti u javnosti.

U tom prvom broju Metal Hurlanta izlazi i strip Arzach kojeg je Giraud potpisao kao Moebius što od tada postaje njegov alter ego.

Giraud je surađivao i na legendarnom filmu Alien Ridleya Scotta 1978. godine. Dvadeset godina kasnije on i Alejandro Jodorowsky tužili su Luca Bessona da je ukrao njihovu ideju iz stripa Incal i na osnovu toga snimio veliki hit Peti element., no izgubili su tužbu.

 

Komentara 5

Avatar Khuen-Héderváry
Khuen-Héderváry
19:31 10.03.2012.

Pokoj mu duši, sjajan crtač i umjetnik a njegov Poručnik Blueberry (modeliran djelomično po Jean-Paul Belmondu) bio mi je jedno od omiljenih stripova.

K1
k1milica
19:43 10.03.2012.

genije

K1
k1milica
19:45 10.03.2012.

ai prvi put cujem za jodorovskog u nas....naime moebiusa sam zavolio preko alehandra.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije