Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIKA TURNEJA

Tri predstave ZKM-a gostuju u Parizu i New Yorku

Dubravka Vrgoč
arhiva VL
26.11.2012.
u 14:27

Predstavit će "Cara Neuspjeha" autora i redatelja Jana Fabrea, "Pismo Heineru Mülleru" Gorana Ferčeca u režiji Bojana Đorđeva te "S druge strane" autorskog tandema Nataše Rajković i Bobe Jelčića.

Zagrebačko kazalište mladih ovih dana kreće na veliku jednomjesečnu turneju u Francusku i SAD, najveću u povijesti tog kazališta, koju organizatori u šali nazivaju "turnejom svih turneja". Na njoj će se stranim gledateljima predstaviti tri repertoarne uspješnice: "Car Neuspjeha" autora i redatelja Jana Fabrea, "Pismo Heineru Mülleru" Gorana Ferčeca u režiji Bojana Đorđeva te "S druge strane" autorskog tandema Nataše Rajković i Bobe Jelčića.

– Iznimno se ponosimo što smo jedino hrvatsko kazalište koje je nastupilo u programu prestižnog Jesenskog festivala u Parizu te što će naša predstava "S druge strane" biti čak sedam puta izvedena u jednom od najznačajnijih francuskih kazališta La Colline. "Car neuspjeha" Jana Fabrea dvije večeri izvodi se u također iznimno atraktivnom Theatre de Gennevilliers koje vodi Pascal Rambert koji je u ZKM-u režirao "Zatvaranje ljubavi". A "Pismo Heineru Mülleru" bit će prikazivano sljedeći tjedan u kultnom newyorškom kazalištu "La MaMa" koje je osnovala prijateljica ZKM-a, velika američka umjetnica Ellen Stewart – najavila je ravnateljica Dubravka Vrgoč, naglasivši da ovim gostovanjima Zagrebačko kazalište mladih prelazi ne samo geografske, već i kulturološke granice i samim time postavlja hrvatski teatar, pa i hrvatsku kulturu u središte interesa svjetske javnosti.

– Hrvatske kazalište time ulazi u rasporede europskog teatra i čini nam se, uspijeva izbrisati one razlike što male narode dijele od velikih, barem kada je o umjetnosti riječ. Već nekoliko godina Zagrebačko kazalište mladih svojim gostovanjima i napose koprodukcijama postalo je važan partner europskih, a i svjetskih teatara te se naše predstave izvode na značajnim festivalima i u onim kazalištima koja određuju smjerove europskog teatra. Iz te perspektive ovo gostovanje, koje će u nešto više od tri tjedna u dvije velike svjetske metropole i u tri zasigurno velika i značajna teatra predstaviti tri predstave Zagrebačkog kazališta mladih važno je za naše kazalište, ali i za promidžbu cjelokupne hrvatske kulture u kontekstu one Europe koju prizivamo ili kojoj se nadamo – zaključuje Vrgoč.

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije