Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U Centru Pompidou

Tko je prvi 
na top listi nadrealista? Salvador Dali!

izložba, Dali, Pariz
arhiva VL
24.11.2012.
u 18:01

Narod ga pamti kao likovnu atrakciju, kao “onog koji je naslikao mekane satove”. Riječ je o slici Postojanost pamćenja iz 1931. No Dalíjevu popkulturalnost potvrđuje i njegov instinkt za osobni spektakl

Ludi brkonja Salvador Dalí (1904.–1989.) dolazi pred svjetsku likovnu publiku u punom sjaju! U pariškome Centru Pompidou upravo je otvorena retrospektivna izložba tog genija koji je uzdrmao realističku sliku svijeta! Glasni protivnik ustaljenih normi, učmale jednoličnosti, mirnih emocija i ekspresije, svojim je likovnim vizijama jasno dao na znanje: divlja strast mu je na prvom mjestu, a sloboda imaginacije bez granice – zakon.

Jedan je od najpopularnijih nadrealista, a danas bi bio perjanicom popkulturne scene! Sjetimo se samo Mae West Lips Sofe iz 1937., oblikovane poput golemih crvenih usana: to je čisti popartistički objekt! Narod ga pamti kao likovnu atrakciju, kao “onog koji je naslikao mekane satove”. Riječ je o slici Postojanost pamćenja iz 1931. No Dalíjevu popkulturalnost potvrđuje i njegov instinkt za osobni spektakl.

U svom je radu materijalnoj stvarnosti pridružio imaginativnu, ali je nadrealni učinak dobivao i neočekivanim spojem realnih stvari, kao kad je 1936. crnom telefonu slušalicu zamijenio crvenim rakom iste veličine! Možda je u tome prijamčivost njegova slikarstva. Na (post)moderan je način bio otvoren i prema svim umjetničkim medijima – filmu, književnosti, kazalištu, fotografiji... Iako je njegova osobna grandomanija zaokupljala javnost i više od likovne, svjetska slava ostaje vječna jer ima puno likovno pokriće!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije