Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Držić u Gavelli

Talijanski redatelj Sciaccaluga hvali Držićeva "Dunda Maroja"

bukvić, sciaccaluga, savić u gavelli
tomislav miletić/pixell
07.09.2011.
u 14:17

Sljedećeg tjedna sezona u Gavelli počinje premijerom Držićeve komedije "Dundo Maroje" koju režira talijanski redatelj Marco Sciaccaluga. U glavnim su ulogama Franjo Dijak, Žarko Savić, Amar Bukvić, Sven Medvešek, Nataša Janjić...

– Došli ste nam malo prerano. Tek spajamo predstavu u kojoj smo najviše muke imali sa starim dubrovačkim jezikom – rekla je novinarima Gavellina glumica Nataša Janjić, koja u slavnoj hrvatskoj komediji “Dundo Maroje” igra Petrunjelu.

 – Što me toliko fotografirate, kao paparazzi. Pa nisam ja Marcelo Mastroianni – poručio je brojnim fotoreporterima redatelj Držića, talijanski redatelj i glumac Marco Sciaccaluga, koji je lani u Gavelli režirao “Tartuffea”. Ta je predstava odigrana pedesetak puta i postala hit. Što će biti s “Dundom Marojem”?

– Držić je poput Machiavellija. Čitao sam ga u prijevodu na talijanski koji, na sreću, postoji. Dio komada napisan je i na talijanskom koji je u ono vrijeme bio poput esperanta za cijeli Mediteran. Komad je pun seksa, hrane, strasti, ali i talijanskih karaktera. Čudesno je da je u tadašnjem Rimu postojala zajednica hrvatskih emigranata – veli Sciaccaluga, koji je u Držićevu Dubrovniku bio samo jednom.

– Bilo je to u moje studentsko vrijeme, 1971. godine. Imao sam prekrasno putovanje hrvatskom obalom. U Dubrovniku sam bio četiri dana i u mislima mi je ostao kao najljepši suvenir. Znam da u tom gradu postoji čuveni festival koji je važan za cijelu Europu. Nije mi jasno kako je netko mogao napasti takav grad. To je bila tragedija za sve nas, a ne samo za vas – rekao je Sciaccaluga, koji je pokaznu probu u Gavelli počeo drugim činom. No, pokus je stalno odgađan jer su najnovijem hrvatskom Pometu Franji Dijaku pucale hlače. Navodno zbog starog konca.

Ključne riječi

Komentara 10

PI
pin
22:49 08.09.2011.

I Denis Derk, koji hvali Ristića i ovaj talijanski redatelj su očito bedaci. Evo smo udvornicki zahvalni sto talijanski anonimac za velike pare \"otkriva\" Drzica\"! Nije ni taj glumacki kruh jednostavan. Tko zna kakve im je gluposti nadrobio.

SA
sandamiani
19:15 10.09.2011.

Pin, očito vi nemate pojima o talijanskoj kazališnoj sceni, inače biste znali da je Marco Sciaccaluga, koji režira preko 40 godina širom Italije (ehm, ehm jedna od zemalja/kulture koje su izmislili teatar) a u zadnjih desetak je među najboljim redateljimaa ne samo Italije već i Europe. Ti što on nije poznavao Marina Držića, nije njegov minus već hrvatske i (bivše) jugoslavenske kulture koje nisu gotovo ništa učinile kako bi bio poznat izvan balkansko-dinarsko-jadranskih granica. Tek prije par godina, zahvaljujući radu Prosperova Novaka, Marina Gozzea, Luke Paljetka i mojim, počelo se o Marinu Držiću u Italiji nešto više pisati i govoriti. (Ja sam ga licno producirao kao direktor Talijanske drame prije nekoliko godina, uz suradnju s petnaestak talijanskih kazalištaraca). P.S. Prije četiri godine, gospodin Sciaccaluga režirao je u HNK Split, za Splitsko ljeto Racinevu \"Fedru\": glavna je glumica dobila Nagradu Hrvatskog Glumišta... Sandro Damiani

OB
-obrisani-
15:13 07.09.2011.

Piše u naslovu: Talijanski redatelj Sciaccaluga hvali Držićeva \"Dunda Maroja\" Oj \"Večernja\" pismenosti... Denis Džrk, a gdje si ti učio hrvatski!??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije