Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sotheby's

Svijet luduje za finom prakineskom keramikom

591133-01-02
arhiva
10.11.2012.
u 08:13

Ova divna kineska posuda od plavo-bijele keramike, s motivima zmaja i feniksa, u londonskom je Sotheby’su procijenjena na gotovo milijun dolara

Neki dan je slavna londonska aukcijska kuća Sotheby’s postigla dobru cijenu za divne primjere fine kineske keramike. Prodavali su se i rijetki predmeti od žada i metala, uz nešto namještaja (iz 17. stoljeća). Sačuvani su predmeti iz dinastija Han, Ming, Quing i Yuan... Osoblje kuće, dakako, u rukavicama barata s tim skupocjenostima iz privatnih zbirki. Iako danas možemo uživati u finim replikama nekadašnje ljepote, neprocjenjivu vrijednost ima zapravo kolekcionarska strast kojom se kupuju originali.

Nevjerojatnom se preciznošću pritom opisuje svaki detalj ponuđenog predmeta – bivola isklesanog od jednog komada žada ili posude od žada boje špinata na kojoj su duboko uklesani idilični pejsaži, seljaci koje rade u poljima, dečko koji sjedeći na bizonu prelazi rijeku okruženu bujnim drvećem, nazubljenim stijenama i još brojnim detaljima!

Mediji ocjenjuju da je posrijedi prava pomama za kineskom keramikom. Dokaz je tu: u travnju je na dražbi u Hong Kongu keramička posuda stara gotovo tisuću godina prodana za više od 20 milijuna eura! Početna joj je cijena bila 7,8 milijuna eura. Golem iznos. No ta plavozelena posuda za pranje kistova nosi žig carske keramike Ru, a samo je šest komada keramike s tom oznakom u privatnome posjedu! I opet neće pred publiku. Sreća da ih ima u muzejima...

 

Ključne riječi

Komentara 1

MA
majstor
08:23 11.11.2012.

"Svijet luduje".... mos mislit. daj se vec okanite glupih naslova.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije