Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREMIJERA U HNK

Što danas znači smrt zaljubljene djevojke? Loš repertoar!

hnk (1)
Foto: Martina Popovčić/PIxsell
1/3
13.01.2012.
u 23:05

U konačnici ova predstava ima lijepih poetskih trenutaka, ali ona prije svega ukazuje na repertoarna lutanja nacionalne teatarske kuće. Vojnović zbog Vojnovića? Kakvog to uopće ima smisla?

Vrijeme je maškara. U Dubrovniku, Vojnovićevom Dubrovniku, gospari žive u davno izgubljenom svijetu prošlih vremena. Drže se tradicija svojih starih čak i kada to znači njihov promašen život. U sobi za služinčad, u potkrovlju jedne od gradskih palača, s pogledom na svetog Vlahu i Zelence, leži smrtno bolesna mlada (i zaljubljena) djevojka. To je mjesto, ali i radnja Vojnovićevog djela "Maškarate ispod kuplja" premijerno izvedenog na sceni HNK Zagreb, u režiji Ivice Kunčevića.

Dvije služavke, dvije gospodarice, maškare.... Kunčevićeve maškare su lutke (kreacija Vesne Balabanić), smišljene kako bi se glavnim glumicama dao prostor da se razmašu. Kako predstava odmiče jasno je da je Olga Pakalović glumica kojoj se vjeruje, da je Doris Šarić Kukuljica Dubrovkinja koja jedina savršeno govori taj uhu mili, ali zahtjevni staro dubrovački. Približava joj se Vanja Matujec, tek povremeno i Alma Prica.

No, što nam danas znači ovo Vojnovićevo djelo? Treba li nam gotovo dva sata teatra za poruku kako se samo pod maskama govori istina, kako su društvene razlike bile nepremostive i kako su ubijale ljubav? U konačnici ova predstava ima lijepih poetskih trenutaka, ali ona prije svega ukazuje na repertoarna lutanja nacionalne teatarske kuće. Vojnović zbog Vojnovića? Kakvog to uopće ima smisla? No, možda nam se u jednoj sezoni moraju dogoditi svi promašaji sa nacionalnom teatarskom baštinom (počelo je sa Dundom u Gavelli) kako bi netko konačno shvatio da tu klasiku treba raditi na način koji dotiče teatarsku publiku 21. stoljeća.

Komentara 4

PI
pin
00:07 15.01.2012.

Bojana ce u najskorije vrijeme izdati neku knjigu uputa za reziranje hrvatske klasike. A ne bi mogla nabrojati pet djela iste bez da ne trazi po Wikipediji. Nespojiva je predstava u HNK sa divnim zenskim ansamblom i onom katastrofom od Dunda. Pola sata Olge Pakalovic, Doris Saric i Ane Begic vrijede vise od pola Frljica sve zajedno. Ali Bojana bi u drustvo kriticarskih \" znalaca\" hrvatskih.

05
05lpiva
11:32 16.01.2012.

Bravo pin. tog frljića toliko guraju, a nije ništa posebno.

OD
odraneol
12:35 16.01.2012.

Poštovana Bojana, ne znam koju si ti to predstavu gledala! Od svih mogućih komentara samo je tvoj imbecilno negativan. Naravno da svatko ima pravo na svoje mišljenje, ali ti radiš u novinama koje pretendiraju biti vodečima u Hrvatskoj pa je time i tvoja odgovornost veća. Bilo bi sjajno kada bi tvoja novinarska \"izvedba\" bila 20% na nivou umjetničke kreacije i izvedbe ove predstave. No, vjerojatno si u međuvremenu diplomirala teatrologiju. Mislim da je ipak najveći krivac tvoj urednik koji te nakon Severine i Jelene Rozge poslao, ni krivu ni dužnu, na teatarske teme! Zapravo, u pravu si jer j... Vojnovića! Daj narodu Seve-nacionale i \"kraljicu estrade\". P.S. pozdravi urednika i pošalji ga u HNK. Ponekad je to zanimljivo iskustvo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije