Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 143
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
anima delmatica

Stipišićev 'spomenik hrvatske baštine' predstavljen u Sisku

ljubo stipisic delmata,promocija (1)
Foto: Miroslav Kiš Mimi
1/8
24.03.2013.
u 21:22

Neprocjenjivo blago hrvatske baštine, u izdanju Profila, na preko 1400 stranica donosi 510 kazivanja o vjerovanjima, 360 religioznih pučkih pjesama i molitava, oko 13 000 poslovica, uzrečica, kovanica i fraza, 166 napjeva...

Životno djelo Ljube Stipišića Delmate, knjiga Anima Delmatica sinoć je predstavljena sisačkoj publici. Povijesni običaji dalmatinskog kraja koje je Stipišić bilježio iz razgovora s običnim pukom objedinjeni su u ovom monumentalom spomeniku hrvatske baštine. Autor nažalost nije doživio objavljivanje knjige.

Promociji same knjige prethodio je korizmeni koncert ansambla Lado u prepunoj sisačkoj katedrali. Na repertoaru su se našli korizmeni napjevi kajkavskih krajeva te tekstovi hrvatske kajkavske književnosti koje su govorili dramski umjetnici Renata Sabljak, Vid Balog i Adam Končić. Ljubo Stipišić Delmata bio je hrvatski melograf, aranžer, skladatelj i dirigent. Svoju je popularnost stekao kao voditelj i osnivač brojih klapa. Pastoralni centar katedralne župe, u kojem se odvijala sama promocija knjige, bio je dupkom ispunjen, a tražio se i stolac više za sve one koji su se htjeli približiti životnom djelu barba Ljube.

Sisačka muzikologinja, Valentina Badanjak Pintarić, autorica uvoda svih 14 poglavlja, na samom je početku svoga govora rekla kako joj se čini da se Stipišić rodio upravo za ovaj zadatak jer je naprosto cijeli svoj život radio na prikupljanju materijala za knjigu. - Pedeset je godina Ljubo hodao po Dalmaciji i zapisivao ispovijesti i priče raznih ljudi, čak i nekih koji su već bili na samrti. U nekoliko sam navrata, čitajući knjigu prepoznala i riječi svoje bake - rekla je Badanjak Pintarić.

Katarina Glamuzina Bistričić, urednica knjige koja je posljednje četiri godine Ljubina života blisko surađivala s njim, dodala je kako Stipišić u početku uopće nije imao ideju o pisanju knjige.  - Počeo je proučavati duhovne i i svjetovne napjeve te je u razgovoru s osobama iz puka saznavao mnoštvo drugih informacija. Shvatio je golemu snagu tih priča i osjetio je poziv da napiše knjigu. Neprocjenjivo blago hrvatske baštine, u izdanju Profila, na preko 1400 stranica donosi 510 kazivanja o vjerovanjima, 360 religioznih pučkih pjesama i molitava, oko 13 000 poslovica, uzrečica, kovanica i fraza, 166 napjeva, rječnik s oko 8000 riječi, likarušu - oko 1000 pučkih načina liječenja, ublažavanja simptoma, savjeta za održavanje zdravlja, najčešće ljekovitim biljkama, ali i molitvom, priče i dosjetke te druge fenomene pučkog života i dalmatinskog dišpeta. - Ova je knjiga ono što jesmo, što smo bili i što možemo biti - ustvrdio je Branimir Pofuk glazbeni kritičar. Ljubo Stipišić umro je 9.listopada 2011.godine te nije doživio objavljivanje knjige. U njegovu čast pokrenuta je zaklada Delmata sa svrhom proučavanja i popularizacije njegova umjetničkog i stručnog opusa.

>>Bio je mistični pjesnik koji se kao dijete opio ljubavlju prema puku

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije