Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
28. izdanje

Split film festival korespondira s mentalnom situacijom našeg svijeta

Kinorama
17.10.2023.
u 09:40

Ove godine filmovi se bave temama poput fake newsa, svijeta reklama i pohlepe, traženjem izlaza u "normalan" svijet koji više ne postoji...

Projekcijom dvaju filmova, talijanskog "Bitovi od kojih su sazdani snovi" i uratkom redatelja iz Šri Lanke "Planine tajni", počelo je 28. izdanje Split film festivala/Međunarodnog festivala novog filma tijekom kojeg će biti prikazano šezdesetak dugometražnih i kratkometražnih filmova sa svih kontinenata. Programski mu je fokus na novim, kreativnim, eksperimentalnim, radikalnim i subverzivnim ostvarenjima iz područja filma, videa i novih medija, a pozornost poklanja radovima nastalim u otklonu od vladajućih kanona filmske i videoprodukcije.

Ovogodišnji izbor filmova korespondira s trenutačnom situacijom u svijetu, kako fizičkom tako i – možda važnijom – mentalnom: fake news, svijet reklama i pohlepe, traženje izlaza u "normalan" svijet, koji zapravo više ne postoji. Natjecateljski program podijeljen je u dva dijela: dugometražni i kratkometražni film.

– Glavno obilježje 28. STFF-a je više od tisuću pristiglih prijava, što jasno dokazuje njegov dobar rejting, nažalost puno bolji u svijetu nego što ga ima u nas. Od početaka pokušavamo predstavljati potpuno drukčije filmove kako po temama tako i po odnosima. Takav je film iz Šri Lanke "Planine tajni" koji ne podilazi hollywoodskoj formi. Taj dugometražni redateljski prvijenac Jagatha Manuwarne stigao je u Split nakon svjetske premijere na 52. Rotterdamskom festivalu – naglašava Branko Karabatić, direktor STFF-a.

Kako hrvatski film uvijek zauzima središnje mjesto na Splitskom filmskom festivalu, u program je uvršten nagrađivani dokumentarac "Veće od traume" Vedrane Pribačić, erotski triler Lukasa Nole "Escort" i film "Dohvatiti sunce: El Shatt" Ane Vidan. Četrdesetak kratkometražnih filmova prikazuju se u Beton kinu Doma mladih, a dugometražni u Kinu Karaman. Program obogaćuju brojna popratna predavanja i intervjui koji se održavaju u Multimedijalnom kulturnom centru Doma mladih.

U međunarodnoj konkurenciji kratkih filmova nalaze i naši filmovi "Horor vacui" Borisa Poljaka, "Y" Matee Kovač i "Aleph" Slobodana Tomića, a svi hrvatski filmovi predstavljeni na Festivalu konkuriraju za filmsku nagradu "Ivan Martinac". Posebnu nagradu za izuzetan doprinos razvoju umjetnosti pokretnih slika 2023. dobit će svestrani medijski umjetnik Dalibor Martinis.

– Iako je ovo najstariji i još uvijek jedan od rijetkih nezavisnih festivala iza kojeg ne stoji niti ga podržava nikakav lobi, a koji prikazuje teže gledljive filmove, nadležni nemaju dovoljno sluha za nas. Trebaju nam dotacije. Ja se lagano povlačim, ove su godine mlađi odradili izbor, vidi se osvježenje već u selekciji jer je, primjerice, studentski dugometražni film postavljen u Konkurenciju dugog metra. S velikim optimizmom očekujem da će festival i dalje živjeti – poručuje Karabatić, koji ostaje raditi kao savjetnik.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije