Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 55
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ostaci prapovijesti

Španjolska pećina Altamira ponovno je otvorena za javnost

altamira
arhiva VL
10.06.2010.
u 11:50

Kako bi se sačuvala za budućnost, pećina je zatvorena za javnost u rujnu 2002., nakon otkrivanja mikroorganizama koji su uništavali njezine pećinske slikarije i stoga se španjolski znanstvenici protive otvaranju.

Pećina Altamira od jučer je ponovno otvorena za javnost i to nakon punih osam godina. Altamira bi, prema jednoglasnoj odluci zaklade koja njome upravlja, trebala biti otvorena za javnost do kraja godine, kako bi posjetitelji ipak imali priliku vidjeti jedno od najdragocjenijih nalazišta iz prapovijesti ili "Sikstinsku kapelu paleolitske umjetnosti", kako joj tepaju brojni obožavatelji.

Pećina Altamira, otkrivena 1868. pokraj grada Santillane del Mara na sjeverozapadu Španjolske, sadrži jednu od najvećih slikarskih cjelina prapovijesti, s čuvenom velikom dvoranom s bizonima, oslikanom prije najmanje 14 tisuća godina. Na stropu se mogu vidjeti crveni i žuti bizoni, ali i konji, jeleni te ljudi sa životinjskim glavama.

Kako bi se sačuvala za budućnost, pećina je zatvorena  za javnost u rujnu 2002., nakon otkrivanja mikroorganizama koji su uništavali njezine pećinske slikarije. Otada se 2,5 milijuna posjetitelja na godinu moralo zadovoljiti vjernom replikom sagrađenom u njezinoj blizini. Najnovija odluka o otvaranju pećine nije po volji španjolskoga visokog vijeća za znanstvena istraživanja koje tvrdi:  "Neprestani dolazak posjetitelja izazvao bi novu promjenu okoliša pećine uz širenje mikroorganizama koji bi mogli naštetiti slikarijama".

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije