Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gostovanje

Slovensko narodno gledališče u nijemom filmu na Danima satire

Kad sam bio mrtav, Slovensko narodno gledališće
arhiva VL
09.06.2011.
u 15:13

Briljirali su prvaci slovenske drame, posebno Jernej Šugman u ulozi punice iz pakla i Janez Škof kao supruga i sluškinja

Nijemi film je oživio pred gledateljima na sceni kazališta Kerempuh, na prvom stranom gostovanju na ovogodišnjima Danima satire. Predstavu “Kad sam bio mrtav” izvelo je Slovensko narodno gledališče, a njena je povijest i te kako zanimljiva. Naime, u Slovenskoj kinoteci pronađena je nijema burleska Ernsta Lubitscha (najpoznatiji je po komediji Ninočka s Gretom Garbo), a ova se predstava pričom i samom teatarskom magijom nastavlja na taj film.

Suprug koji inscenira vlastitu smrt kako bi pobjegao od dosadne žene i zahtjevne punice, a onda se, kada u kuću počnu stizati prosci, i on vratio kao sluga, ovdje je podloga za prave glumačke bravure. Sve uloge, i muške i ženske, tumače glumci, a redatelj i scenograf Diego de Brea potpuno slijedi vizualne zakonitosti nijemog filma.

Sve je tu: od pretjerane geste do nevjerojatno naglašene mimike lice, a predstavu prati tek nekoliko titlova i pijanist koji svira uživo, baš kao što su nekada svirali uz projekciju nijemih filmova. Najveće je umijeće svih koji su na “Kad sam bio mrtav” radili na sceni, ali i iza nje, to što se predstava gleda kao nadasve zanimljiv teatarski čin, a ne kao karikatura nijemog filma. Najviše pohvala baš za to ide glumcima, u prvom redu Jerneju Šugmanu, koji je doslovce punica iz pakla, i Janezu Škofu u dvostrukoj ulozi supruge i sluškinje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije