Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kuća Mažuranić

Slavonski Brod čeka pomoć države za obnovu kuće velike književnice

'13.12.2012., Slavonski Brod - Uskoro bi trebala poceti obnova kuce Ivane Brlic Mazuranic na Korzu, koju je grad  za 350 tisuca eura otkupio od unuka slavne knjizevnice. U pripremi su projekti obnove
'Ivica Galovic/PIXSELL'
16.12.2012.
u 14:42

Grad je kupio staru zgradu na Korzu, a projekt obnove vrijedan je 3,5 milijuna kuna

Nakon što je grad Sl. Brod prije više od godinu dana za 345.000 eura kupio kuću obitelji Brlić na brodskom korzu, na red bi uskoro trebala doći njezina temeljita sanacija i restauracija.

Riječ je o 3,5 milijuna kuna vrijednom projektu, u čijoj realizaciji u Gradu računaju na izdašnu financijsku potporu Ministarstva kulture.

Povijesna katnica iz 1883. godine uredit će se u izvornom obliku, u kakvom je bila u vrijeme dok je u njoj stanovala Ivana Brlić Mažuranić, i bit će stalno otvorena za posjetitelje.

– Cilj nam je urediti jedinstvenu književnu kuću koja će komemorirati cijelu građansku obitelj Brlić iz 19. stoljeća s austrougarske granice. U njoj neće biti zastupljena samo Ivana nego i pisac Ignjat Alojzije Brlić, publicist i političar Andrija Torquat Brlić, književnica i slikarica Fani Daubachy Brlić i drugi. To ne smije biti muzej koji će se otključavati jednom tjedno kada ga eventualno dođe razgledati neka skupina znatiželjnika, nego najmoderniji centar koji će živjeti i biti otvoren 365 dana u godini – rekao nam je Petar Bašić, koordinator za kulturne projekte grada Broda.

Kuća nije namještena, ali u njoj se ipak nalazi dvjestotinjak komada namještaja te ukrasnih i uporabnih predmeta koji nisu bili na popisu pokretne imovine i koje je njezin bivši vlasnik, Ivanin unuk Božičko Mohaček, poklonio Brodu.

Procjene govore da će izrada projektne dokumentacije stajati oko 300.000 kuna, no njoj će se pristupiti tek kada se od Ministarstva kulture dobiju čvrste garancije da će podržati projekt. Već iduće godine trebalo bi se sanirati krovište, a kasnije će na red doći i ostali elementi.

– Kuća Brlić objekt je od nacionalnog pa i europskog značaja. Stoga u njoj želimo urediti klub tipa Društva hrvatskih književnika u Zagrebu te tri apartmana za inozemne istraživače koji će ondje proučavati arhivsku građu i predavati. U potkrovlju će biti velika dvorana u kojoj će se održavati multimedijalna događanja poput predstavljanja knjiga, radionica za djecu i slično – istaknuo je Bašić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije