Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Brešan o sadizmu

Šibenski klasik Ivo Brešan napisao roman o De Sadeu "Prokletnici"

ivo brešan
arhivska slika
31.08.2010.
u 13:09

Zagrebački Profil objavio je novi roman šibenskoga klasika Ive Brešana "Prokletnici". Glavni junak romana je hrvatski kazališni redatelj koji otkriva da je potomak de Sadea.

Kada frustrirani hrvatski kazališni redatelj Miran Šegota, rodom iz Senja, otkrije da mu je zloglasni Marquis de Sade izravni predak, počinje drama koja pokreće novi roman šibenskoga literarnog klasika Ive Brešana.

Biografija de Sadea

U “Prokletnicima” Brešan vrlo tečno i pitko ispisuje biografiju samog De Sadea, u koju upliće i štiklece iz hrvatske stvarnosti zahvaljujući hrvatskom zlosretnom junaku. Prelamanje prošlosti i sadašnjosti ukrašeno je brojnim prikazima seksualnih opačina kojima je De Sade poklonio svoje prezime. No, Brešanov roman prije je povijesna freska vremena u kojem je živio francuski markiz, nego autentična erotska literatura. Sadizam, nekrofilija i fetišizmi svih mogućih vrsta za Brešana nisu samo krivična djela ili moralno neprikladne seksualne aktivnosti, nego i povodi za propitivanje društvenih i civilizacijskih normi te inspirativni literarni poticaji. A u te poticaje Brešan uvrštava i izmišljene, ali moguće tekstove iz hrvatskoga dnevnog tiska kako bi podrctao aktualne De Sadeove misli.

Totalna groteska

Vješto gradeći radnju u kojoj lik Mirana Šegote doživljava nevjerojatne peripetije, pri kraju romana Brešan neopravdano ulazi u zonu totalne groteske, pa knjiga gubi na snazi i uvjerljivosti. No, Brešanovo spisateljsko umijeće pouzdana je pozivnica za čitanje žestokih “Prokletnika”.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije