Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Natjecanje

Šestero violončelista u finalu Janigra svira uz Filharmoniju

'ASRTID_nnn_kul_020212'
Foto: ''
1/6
02.02.2012.
u 14:27

Završni koncerti održavaju se u petak i nedjelju od 19 sati u Lisinskom, a ulaznice su besplatne

Nakon što su u srijedu navečer uz Zagrebačke soliste svirali Haydnove koncerte, šestero finalista violončelističkog natjecanja Antonio Janigro borbu za nagrade publike i žirija nastavit će u velikoj dvorani Lisinskog uz orkestar Zagrebačke filharmonije pod ravnanjem Filipa Pavišića. Rus Alexander Ramm, Korejac Joon-ho Shim i Francuskinja Astrig Siranossian nastupaju večeras, u petak, a Kian Soltani iz Austrije, Poljak Tomasz Daroch i Talijan Luca Magariello u nedjelju. Na programu su koncertantna djela za violončelo i orkestar Sergeja Prokofjeva, Petra Iljiča Čajkovskog, Antonina Dvořáka i Dmitrija Šostakoviča. Oba završna koncerta počinju u 19 sati. Nakon nedjeljnog koncerta bit će održano i proglašenje pobjednika te svečanost uručenja nagrada. Natjecanje koje nosi ime velikog talijanskog violončelista koji je dobar života živio i radio u Zagrebu, između ostalog i kao umjetnički voditelj Zagrebačkih solista koje je proslavio u svijetu, organizira Koncertna direkcija Zagreb. Na prvu etapu natjecanja, koja je počela prije dva tjedna, u Zagreb je stiglo pedesetak violončelista sa svih strana svijeta. Nažalost, usprkos sjajnoj zagrebačkoj violončelističkoj školi koja je već iznjedrila mnoge sjajne glazbenike, među kojima je i Monika Leskovar koja je ove godine bila članica žirija, Hrvatsku je na Petom međunarodnom violončelističkom natjecanju Antonio Janigro predstavljao samo Branimir Pustički, koji je bio među dvadeset violončelista plasiranih u polufinalnu drugu etapu natjecanja. Na osnovu prijave pravo nastupa na natjecanju je imala i zagrebačka violončelistica Petra Kušan, ali je zbog ozljede ruke uoči samog početka natjecanja odustala.

Ocjenjivački sud sastavljen je i ovaj put od niza uglednih violončelista. To su Michael Flaxman, Ivan Monigheti, Young Chang Cho, László Mező i Monika Leskovar, a umjetnička ravnateljica natjecanja je Dobrila Berković Magdalenić. Novčani iznosi nagrada kreće se od tisuću eura za četvrta, do osam tisuća eura za prvu nagradu, a od posebnih nagrada posebno je atraktivna ona o kojoj odlučuje publika i koja dobitniku donosi vrijednu, lijepu, iznimno laganu i iznimno čvrstu kutiju za violončelo, u čitavom svijetu poznati proizvod hrvatske tvrtke Accord.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije