Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 168
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi Dimitrije

Sakralni i svjetovni motivi Dimitrija Popovića u galeriji Mala

urša raukar i dimitrije popović
marko prpić/pixsell
17.06.2012.
u 13:45

Slikar Dimitrije Popović od subote u zagrebačkoj galeriji Mala izlaže novi ciklus "Harmonija". Riječ je o djelima sakralne i svjetovne tematike.

 

Dimitrije Popović novim ciklusom “Harmonije” koji je od subote izložen u Galeriji Mala na Trgu bana Jelačića, predstavlja djela sakralnih i svjetovnih motiva zaokruženih u nadrealističnu cjelinu. Radovi se u određenom smislu povezuju s njegovim ranim i spontanim nadrealističnim djelima (kolažima, asemblažima i objektima) nastalih za vrijeme studija na Akademiji, no djela iz ciklusa “Harmonije” nastale su po jasnom konceptu. Primjerice, odrezane grudi Svete Agate, kršćanske mučenice iz III stoljeća, odbojni naturalizam pretvara u nadrealistički misticizam, dok s djelom “Tri jaja za Allana Jonesa” Popović parodira odnos prema ženskom tijelu po uzoru na Dalija i Jonesa. Sam autor kaže da ciklus radova naslovnu riječ koristi u doslovnom i simboličkom značenju, budući da u današnjem vremenu vizualni mediji apsolutno dominiraju, svjedoci smo agresiji slike, njene višeznačne funkcije da pokazivanjem nudi, obmanjuje, zavodi...

- Nikada imaginacija nadrealizma nije tako harmonirala sa stvarnoću kao što je to danas. Iz repertoara stvarnog potrošačkog svijeta usklađuje se bizarna ikonografija nadrealističke slike u kojoj na suptilan način harmoniraju erotizam i smrt. Zastrašujuća ljepota umjetno stvorene stvarnosti stvara zavodljivi dekor svakidašnjice - kaže Dimitrije Popović suptilno ukazujući da se ljudski rod takvim poimanjem života i stvarnosti udaljava od svoga bitka, umjesto da mu teži. Otvorenje izložbe popratili su i crnogorski veleposlanik Igor Građević, Budimir Lončar, Predrag Matvejević, Veljko Bulajić, Ksenija Urličić..., a glumica Urša Raukar pročitala je zapis autora iz kataloga. Izložba traje do 1. srpnja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije