Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ničiji sinovi

Roman valcer o slomu jedne ljubavi i obitelji

roman, Ivana Šojat-Kuči, Ničiji sinovi
arhiva VL
15.12.2012.
u 12:40

Ivana Šojat-Kuči ponovno donosi mnogo nostalgično obojenih stranica o podneblju koje najbolje poznaje. Njezina Slavonija prošlosti mitsko je mjesto idile, ali kroz tu idilu proviruju najrazličitiji demoni prošlosti

Ivana Šojat-Kuči autorica je kazališnog čuda u 2012. godini. Predstava “Unterstadt”, nastala u HNK Osijek, prema njezinu istoimenom romanu, dobila je dvije teatarske nagrade. Pred nama je sada njezin novi roman koji nas ponovo vodi u Osijek, i to ravno u kazalište, gdje glavni junak “Ničijih sinova” (urednik Seid Serdarević) pjeva u zboru Opere. Knjiga je svojevrstan valcer, ples – nimalo usklađen – dvoje glavnih junaka, koji se izmjenjuju iz poglavlja u poglavlje. Oni pričaju priču o svojoj ljubavi, ali i njenom kraju. No, na 468 stranica mnogo je toga o njihovim obiteljima, djetinjstvu, životu u Slavoniji...

Ivana Šojat-Kuči ponovno donosi mnogo nostalgično obojenih stranica o podneblju koje najbolje poznaje. Njezina Slavonija prošlosti mitsko je mjesto idile, ali kroz tu idilu proviruju očevi koji moraju raditi u Njemačkoj kako bi obitelj živjela, teška sudbina žena i djece koje su ostale za gubitnicima Drugog svjetskog rata, mnogo teškog alkoholizma... Glavni je junak i sam PTSP-ovac, branitelj, alkoholičar koji potječe iz jedne od onih obitelji u kojima je alkohol ne samo dopuštena droga nego i dokaz muškosti. Njegova žena jedna je od onih koje će mnogo toga pretrpjeti za mir u kući i za muškarca kojeg su nekad voljele, ali ga više ne prepoznaju. Brak i ljubav im pucaju i zbog njegova alkoholizma i zbog njezina odustajanja od sebe same i depresije zbog gubitka posla. U konačnici, kada ona podigne ruku na sebe, za sve je prekasno, i svi to prepoznaju. Autorica je tako ponovo stvorila vrlo zanimljivu galeriju likova, ljude koje prepoznaje svako od nas. Napisala je još jednu osudu prošlosti koja kao hobotnica drži ljudsku budućnost. Za to joj ne treba uvijek rat. Dovoljna je i boca rakije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije