Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
po izboru rokera

Rolling Stone: Jimi Hendrix i dalje je najveći rock-gitarist

Eva Longoria
24.11.2011.
u 09:23

Među prvih deset našli su se i Eric Clapton, Jimmy Page, Keith Richards, Jeff Beck...

Jimi Hendrix i dalje je najveći rock-gitarist svih vremena, prema najnovijoj anketi glazbenog časopisa Rolling Stone. Ovaj put najveće nisu birali čitatelji, već uglednici iz svijeta rock-glazbe te glazbeni novinari, poput Kirka Hammetta iz Metallice, Lennyja Kravitza, Jamesa Burtona, Carlosa Santane, Thurstona Moorea iz Sonic Youtha...

Pa, što je to što Hendrixa i dalje čini najboljim gitaristom? Sama tehnika i brzina to sigurno nisu bili, jer su nakon njegove smrti dolazile hrpe "shreddera" koji su ga u tim aspektima bez problema mogli nadmašiti – jedan od njih, Eddie van Halen, našao se na osmom mjestu. No on je ipak imao nešto što oni nisu imali.

– Manipulirao je gitarom, ručicom, studijem i pozornicom – opisuje gitarist Tom Morello, koji naglašava da je Hendrix svirao glatko, bez mučenja, "kao da to sve teče kroz njega". Među prvima je istraživao nova područja u rock-glazbi.

– Postoje nesuglasice oko toga tko je prvi gitarist koji je koristio "feedback". To zapravo nije važno, jer ga je Hendrix koristio bolje nego itko – smatra Morello.

Cijeli popis od 100 gitarista možete pogledati ovdje, a navodimo prvih deset:

1. Jimi Hendrix

2. Eric Clapton

3. Jimmy Page

4. Keith Richards

5. Jeff Beck

6. B. B. King

7. Chuck Berry

8. Eddie van Halen

9. Duane Allman

10. Pete Townshend

Komentara 9

PB
predrag borna
09:49 24.11.2011.

Sasvim sigurno ne postoji način da se odredi tko je \"najveći\" gitarist u rock miljeu.Ima tu mjesta ta barem još 10-15 velikana.Meni osobno je najbolji Noell Galagher.

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
11:35 24.11.2011.

Pa u prvih 100 bih možda i iz sentimentalnih razloga stavio: Phil Lynott (Thin Lizzy) Jeremy Spencer (Fleetwod Mac) Danny Kirwan (Fleetwod Mac)

Avatar ReTuRn Of ThE AlieN
ReTuRn Of ThE AlieN
11:14 24.11.2011.

Svašta, koji glupi izbori, pa Randy Rhoads ih sve opere ko beba zvečku

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije