Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zbrrka L. Nugenta

Rimske figure iz Zbirke Lavala Nugenta

ganimed
arhiv GKD
13.06.2011.
u 21:48

Vrijedna arheološka građa otkupljena je 1894. godine za Arheološki odjel Narodnoga muzeja u Zagrebu, a predmeti su do tada bili u vlasništvu Arthura Nugenta

Šesto predavanje u z izložbu "Pompeji - život u sjeni Vezuva" u utorak, 14. lipnja u 19 sati održat će u Klovićevim dvorima arheolog dr. Ante Rendić Miočević, ravnatelj zagrebačkoga Arheološkoga muzeja. Predavanje nosi naslov "Zbirka rimskih kamenih spomenika Ika Lavala Nugenta". 

Zauzimanjem Izidora Kršnjavog nekadašnji Narodni muzej dobio je dio arheoloških predmeta u svoje vlasništvo otkupom što ga je 1894. godine realizirala ondašnja  hrvatska vlada.  Tada je za Arheološki odjel otkupljen veliki dio zbirke atrheoloških predmeta koji su do tada bili u vlasništvu Arthura Nugenta, sina glasovitoga grofa i felmaršala Lavala Nugenta od Westmeatha, a bili su pohranjeni u kuli frankopanskog kaštela na Trsatu u Rijeci. U Zagreb je, prema nekim podacima, tada pristiglo 86 sanduka prepunih spomenika koji su pripadali toj respektabilnoj zbirci. Dio se odnosio na oslikane grčke vaze, a dio na različite kamene spomenike, skulpture, reljefe, natpise, dekorativnu plastiku i sl., od kojih su samo neki danas izloženi u zagrebačkom Arheološkome muzeju. Taj događaj daleko je odjeknuo jer su zanimanje za Nugentovu zbirku pokazivali neki od ondašnjih najvećih europskih muzejskih institucija. O tomu najbolje svjedoče riječi poznatog povjesničara Ferde Šišića, koje je svojedobno citirala i naša istaknuta arheologinja i povjesničarka umjetnosti Radmila Matejčić. Šišić je, naime, istaknuo da je .... "ova stečevina osobito digla cijenu našem muzeju, jer je sada, po svoj prilici, iza bečkog prvi muzej u monarhiji obzirom na kiparske radnje (...) I bečki i budimpeštanski muzeji nastojali su da je steknu, ali im nije uspjelo, pa stoga dvostruka hvala presvjetlog gosp. prestojnika dra. Izidora Kršnjavoga, što ju je pribavio za naš muzej."

Kako se navodi u najavi predavanja, brojem i kvalitetom pribavljenih spomenika Muzej je tada "iskočio" među sličnim ustanovama u ovim europskim prostorima. Ono što se u kontekstu izložbe o Pompejima čini osobito zanimljivim, s obzirom na činjenicu što je na zagrebačkoj izložbi i nekoliko izvanredno kvalitetnih primjeraka rimske figuralne plastike, je podatak da većina spomenika iz Nugentove zbirke potječe iz Minturna (Minturnae), grada koji se nalazio u blizini Napulja i Pompeja, na putu prema Rimu. Štoviše, neki spomenici iz Nugentove zbirke stanovito vrijeme bili su pohranjeni i restaurirani u Nacionalnom muzeju u Napulju, prije nego su bili p rene seni u Veneciju i tamošnju palaču Pisani, a zatim na trsatsku Gradinu i naposljetku u Zagreb. Premda za to nema nikakvih osnova zanimljivo je spomenuti da je bilo i onih koji su posve nekritično navodili i mogućnost da su barem neki od Nugentovih spomenika podrijetlom iz Pompeja.

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije