Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Festivali

'Riječke ljetne noći' donose bogat scensko-glazbeni program

tosca
arhiva
01.05.2010.
u 15:11

Novost je festivala i filmski program koji je ostvaren u suradnji s pulskim Festivalom igranog filma i tvrtkom Videomarket Trade.

Od 29. lipnja do 24. srpnja 2010. godine pod motom „Odaberi svoju zvijezdu“ održat će se sedmi festival „Riječke ljetne noći“ koji donosi atraktivan i umjetnički uzbudljiv program. Sve će početi spektakularnom izvedbom Beethovenove „Ode radosti“ u izvedbi solista, zbora i orkestra HNK Ivana pl. Zajca u srcu riječke luke i to na pontonu, a završit će glazbeno- scenskim spektaklom „Bal na vodi“ na Bazenima Kantrida, istim onim koji je prošle godine izazvao golemo oduševljenje publike.

Središnji događaji festivala su dramska premijera „Cirkus prin-tim-pram“ prema motivima djela Daniila Harmsa u režiji priznatog europskog redatelja iz Makedonije Aleksandra Popovskog i u produkciji Hrvatske drame HNK Ivana pl. Zajca te jedna od najljepših verističkih opera, Mascagnijeva „Cavalleria rusticana“ koja će u maniri pravog ambijntalnog teatra biti izvedena na Trgu Grivica ispod katedrale Sv. Vida pod vodstvom Nade Matošević i u režiji Ozrena Prohića.

Čak šest koncerata našlo je mjesto u ovogodišnjem programu „Riječkih ljetnih noći“. Prvi put prostor plaže bivšeg Park hotela okupirat će vrhunski glazbenici i orkestri, poput istinske violinističke zvijezde Stefana Milenkovicha i gitarista Edina Karamazova, vrsnih mladih hrvatskih gudača s inozemnom karijerom, violinista Marca Grazianija i violončelista Stjepana Hausera ili pak sjajnog riječkog violončelista Petra Kovačića i vrhunskog jazz gitarista Darka Jurkovića koji će publiku počastiti jedinstvenim sviranjem dviju gitara istovremeno tehnikom „two hand tapping“. Koncert zbora Opere riječkog Kazališta bit će izveden u riječkoj prvostolnici.

Novost je festivala i filmski program koji je ostvaren u suradnji s pulskim Festivalom igranog filma i tvrtkom Videomarket Trade. Četiri filma recentne europske produkcije selektiranih s najvećih svjetskih filmskih festivala u četiri dana za redom pod otvorenim nebom gledat će se na Trgu Matije Vlačića Ilirika. Na istome će trgu biti izvedena i ovosezonska premijerna uspješnica Talijanske drame. Riječ je o sjajnoj komediji „Tutto sulle donne“/“Sve o ženama“.

Valja izdovojiti i premijeru predstave za djecu i odrasle „Trsatska gradina“ riječke Kazališne radionice Malik te tradicionalnu književnu večer „Pisci pod zvijezdama“. Ove godine tema je odnos poezije i novih tehnologija a izbornica i voditeljica je Laura Marchig. Održava se, sukladno temi, u prostoru riječkog Astronomskog centra.

Od repriznih predstava na programu će se nizati same uspješnice, od sada već kultnih festivalskih predstava „Mirisi, zlato i tamjan“ i „Lukrecija o'bimo rekli požeruh“ do ambijentalnog opernog spektakla na tri riječke kulturno-povijesne lokacije, Puccinijeve „Tosce“.

Od gostujućih predstava gledat će se „Prekidi“ zagrebačkog Kazališta Planet Art i plesna predstava u suradnji s Festivalom plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat čiji će naslov biti poznat nakon što taj festival zaključi selekciju.

U godini recesije, Festivala izlazi u susret svojoj publici: novost je kartica „Riječkih ljetnih noći“ koja stoji 100 kuna a s kojom se mogu kupiti dvije ulaznice s popustom od 40% na redovne cijene.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije