Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Harmonikaš Galliano

Richard Galliano, slavni Francuz koji je proslavio harmoniku u jazzu

gallai
ArhivVL
17.07.2011.
u 14:00

Prava glazbena poslastica bit će skladba Air, drugi stavak Bachove 3. suite za orkestar, vjerojatno najslavnija Bachova skladba, koju će izvesti Komorni gudački orkestar Slovenske filharmonije

Ponajbolji svjetski harmonikaš, Francuz koji je proslavio harmoniku u jazzu, slavni Richard Galliano nastupit će s Komornim gudačkim orkestrom Slovenske filharmonije u ponedjeljak 18. srpnja u 21:30 sati u Atriju Kneževa dvora. 

U biografiji glazbenika navodi se da je Galliano harmoniku počeo svirati u svojoj četvrtoj godini. Dugo se bavio klasičnom glazbom, a okrenuo se jazzu „kako bi se oslobodio svih spona“ kako je sam kazao. U svojoj bogatoj i raznolikoj karijeri muzicirao je uz najveća imena jazza poput Chet Bakera, Ron Cartera, Toots Thielemansa, Charles Aznavoura i drugih, a s velikim Astorom Piazzolom ga je vezivao, ne samo zajednički rad, nego i veliko prijateljstvo. Za Gallianovu izvedbu Bachovih djela s kojima će se predstaviti dubrovačkoj publici i to na bandoneon, instrumentu srodnom harmonici i neizostavnom u svakom tango orkestru, kritičari su se jednoglasno složili da su to „djela majstora koja izvodi majstor“. Prava glazbena poslastica bit će skladba Air, drugi stavak Bachove 3. suite za orkestar, vjerojatno najslavnija skladba Bachovog cjelokupnog skladateljskog opusa, koju će izvesti Komorni gudački orkestar Slovenske filharmonije. Na repertoaru su i Gallianove vlastite skladbe i to Opale Concerto, čiji je prvi stavak nastao pod utjecajem Gallianovih mediteranskih korijena, dok drugi stavak priziva slike pariškog života, a finalni stavak evocira tango. Galliano će svoj nastup u Dvoru zaključiti sa svojom najslavnijom skladbom La Valse à Margaux. 

Nakon nedavnog uspješnog koncerta u Eufrazijevoj bazilici u Poreču kad ga je publika nagradila gromoglasnim aplauzima i izmamila čak tri bisa, ovaj veliki virtuoz se s bandoneonom pojavljuje u Dvoru na ovom, za dubrovačku publiku, vanserijskom koncertu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije