Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova Knjiga

Put u bolju prošlost kako bi se glazbeno dešifrirao Balkan

knjiga, \"Bez rocka trajanja\"
arhiva VL
29.10.2010.
u 18:42

Autor Anđelo Jurkas otkriva da Koja nije Azru shvaćao ozbiljno, kako je prvi LP Filma utjecao na beogradske Idole i da je Arsenu Dediću je umjesto recenzije napisao pjesmu

Od Azre do Balaševića, od Lepe Brene do Pankrta, od Olivera Dragojevića do Urbana... sve to samo su dijelovi čudesne glazbene slagalice kojom Anđelo Jurkas čitatelje vodi u zajedničku - bolju - glazbenu prošlost. Svoju je knjigu naslovio “Bez rocka trajanja” (izlazi ovih dana u izdanju Znanja, urednik Branko Matijašević, 99 kn), dok je ambiciju da glazbeno dešifrira Balkan smjestio u njezin podnaslov.

Struktura njegove glazbene priče vrlo je zanimljiva. Odabrao je albume za koje tvrdi da sadrže glazbu od koje se on “mora naježiti”. Pišući o svakom od tih albuma donosi popis pjesama, sve ono što se još mora preslušati od istih glazbenika, njihove uzore i sljedbenike. O svakom albumu govore njegovi autori, ali i - arbitražno - svi oni čije je živote dotaknula ta glazba. Tako o “Sunčanoj strani ulice” Johnny Štulić kaže:
– Sjećam se samo da smo ga radili kao kompilaciju. Ideja je bila snimiti ploču na kojoj će svaka stvar biti najbolja...

O toj istoj ploči Edo Maajka kaže:
– Mislim da ne poznajem čovjeka koji ne zna bar pola tih pjesama napamet, to govori o utjecaju tog albuma i Johnnyja na glazbu u regiji.

Dušan Kojić Koja (Šarlo akrobata i Disciplina kičme) ističe:
– Azru nikad nisam shvaćao ozbiljno, ispričavam se, ali mislim da se čovjek nije trebao baviti pjevanjem.

Knjiga donosi i niz manje poznatih detalja iz glazbene prošlosti. Vlada Divljan (Idoli) tako otkriva zašto je mini LP "Live in Kulušić" grupe Film utjecao na debitantski mini LP Idola, a Edo Maajka što je u svom glazbenom odrastanju najviše slušao. Srđan Sacher, suosnivač kultnog Haustora, umjesto komentara na svoj rad priložio je svoje četiri nove i neobjavljene pjesme, dok je sam Jurkas umjesto recenzije Arsenu Dediću posvetio pjesmu. Uza sve, knjiga sadrži zemljovid glazbenih žarišta bivše Jugoslavije i CD sa 20 odabranih pjesama.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije