Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
USUSRET OTVORENJU

Pupak Picassove trudnice sjaji jer ljudi misle da donosi plodnost

'22.03.2013., Zagreb - Konferencija za novinare povodom sutrasnjeg otvorenja izlozbe Remek-djela iz Muzeja Picasso. Ravnateljica Muzeja Picasso u Parizu i i kustosica izlozbe Anna Bladassari. Photo: P
'Petar Glebov/PIXSELL'
22.03.2013.
u 16:24

Pred novinarima po prvi put predstavljena čitava izložba Picassa u Klovićevim dvorima

"Picasso je rekao: 'Dajte mi zgradu, a ja ću od nje učiniti muzej'. To je danas slučaj s Klovićevim dvorima i sigurna sam da ćete znati to i iskoristiti". Tim se riječima ravnateljica pariškog Muzeja Picasso Anne Baldassari obratila mnoštvu novinara koji su u petak u Galeriji Klovićevi dvori imali priliku prvi razgledati s nestrpljenjem iščekivanu izložbu "Remek-djela iz Muzeja Picasso" koja se otvara u subotu. "Mislim da je jako zanimljivo da uoči ulaska Hrvatske u Europsku uniju imamo španjolskog slikara koji je živio u Francuskoj, a njegova djela sada možete vidjeti u Zagrebu", rekla je Baldassari. Nakon svih rasprava koje su se vodile u medijima, kako je napomenula, iskoristila je priliku da kaže nekoliko riječi o samom Muzeju Picasso iz kojega dolaze djela. "Osnovan je 1985. godine, a stvoren je ni iz čega. Uz podršku ministarstva kulture i zahvaljujući zakonima koji su stavili pritisak na Picassove nasljednike, Piacassova djela došla su u Muzej i ona danas čine njegov postav."

A postav Picassova muzeja, čiji dio sve do 7. srpnja sada se može vidjeti i u Zagrebu, prikazuje cjelovito djelo Picassa, od njegovih prvih radova iz 1895. godine, kao i slike iz posljednje godine života slavnog umjetnika. "Dvije rane slike koje je naslikao kao četrnaestogodišnjak, napomenula je Baldassari, izložene su upravo u Zagrebu. Baldassari je naglasila kako djela o kojima govori, a čine postav njegova Muzeja u Parizu, su ona koja je Picasso odlučio sačuvati i vrlo su osobna. "Slikao je, primjerice, svoju djecu što ćete vidjeti ovdje u Klovićevim dvorima. Izložba je važna na neki način i da se shvati osobni svemir Picassa. Djela na ovoj izložbi predstvaljaju teoretski ključ i semantički instrument koji nam dopušta da u potpunosti razumijemo njegovo djelo. Ova je izložba, stoga, jedinstvena u svijetu". Podsjetila je i to da je zatvaranje Muzeja Picasso 2009. godine zbog radova i obnove muzeja, omogućilo da izložba proputuje svijet. "Ova djela nisu napuštala muzej 30 godina i zbog toga je ova izložba posebno važna. Želim stoga da shvatite o kakvom se privilegiju radi. Izložba pokazuje da je Zagreb zaista kulturna prijestolnica".

Izložba "Remek-djela iz Muzeja Picasso" postavljena je u 12 dvorana Galerije Klovićevi dvori. Izložene su slike, skulpture i fotografije koje, kako ističe ravnateljica Picassova muzeja i kustosica zagrebačke izložbe, nisu toliko poznate. Vodeći novinare kroz izložbu i odgovarajući na brojna pitanja posebno se zaustavila pred Picassovim fotografijama, kojima se, kaže, osobno posvetila. "U njima se vidi kako je stvarao", rekla je. U pretposljednjoj dvorani u kojoj su, među ostalim, izložene velika Picassova platna iz kasnijih godina poput "Doručka na travi prema Manetu" iz 1960. osvrnula se i na brončanu skulpturu "Trudnica" za koju je otkrila da se radi o Picassovoj družici Francoise Gilot koja mu je rodila dvoje djece, Claudea i Palomu. Pupak trudnice posebno sjaji, rekla je Baldessari, jer ga mnogi posjetitelji pariškoga muzeja diraju vjerujući da će im donijeti plodnost. U šetnji kroz izložbu rado je pričala i o Dori Maar slavnoj Picassovoj muzi. Baldassari je naglasila da je Dora Maar od svih Picassovih žena najviše utjecala na njega. Osvrnula se i na dio izložbe posvećenom razdoblju građanskoga rata koje nije toliko poznat.

S novinarima su izložbu razgledali i zagrebački gradonačenik Milan Bandić koji je najavio otvorenje Francuskoga paviljona u Studentoskome centru za vrijeme trajanja Picassove izložbe te francuska veleposlanica Michelle Boccoz. "Ovo je zadnja etapa velike međunarodne turneje Picassovih djela i čini mi se logičnim da se ovo lijepo putovanje završi u zemlji iz koje dolazi njegova slavna muza Dora Maar. Ovaj događaj pokazuje da Zagreb može ugostiti velike međunarodne izložbe. Uoči ulaska Hrvatske u EU, Zagreb je već kulturna prijestolnica europskih razmjera", rekla je francuska veleposlanica te podsjetila da je 1930. godine Francuski institut organizirao veliku izložbu suvremene francuske umjetnosti u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu, a Picasso je bio jedan od umjetnika čija su djela bila izložena. Ravnateljica Galerije klovićevi dvori Marina Viculin najavila natječaj dječjih radova na temu "Nedjelja", kako glasi naslov jedne Picassove slike na izložbi te niz predavanja među kojima i ona profesora Zvonka Makovića koji će govoriti o utjecaju kubizma na hrvatsku umjetnost.

Komentara 1

PA
pankogulo
21:20 22.03.2013.

jedva čekam predavanje profesora makovića. sav strepem.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije