Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nacionalni program

Pulski festival ne dopušta da mu domaći filmovi kvare veselje

Ćaća
29.06.2011.
u 20:27

Pet od deset domaćih filmova nastalo je redovitim sustavom financiranja, pet neovisnim, pa ih je HAVC naknadno sufinancirao

Dilema radi li se pulski festival zbog hrvatskih filmova ili se hrvatski filmovi rade zbog pulskog festivala nije stara koliko i dilema o piletu i jajetu, ali odgovor je gotovo jednako teško dokučiti. Nekada je domaćih filmova više, nekada je manje, ima ih boljih i lošijih, što ne sprečava Pula da iz godine u godinu pokušava nametnuti sve sjajniju sliku o sebi, koja nije nužno odraz stanja na filmu. Nije to previše ni čudno. Pulskom festivalu sasvim dobro ide. Sponzora je iz godine u godinu više, podižu se dotacije čak i u ovim recesijskim vremenima i stvarno ne bi bilo dobro da pravo stanje s nepouzdanim hrvatskim filmovima kvari to veselje.

Za početak se u program nacionalnog programa počelo uvrštavati filmove iz regije u kojima Hrvatska sudjeluje kao manjinski producent, a počelo se i jako “oslužbenjivati” filmove nastale privatnim, neovisnim putevima koji zahvaljujući digitalnoj tehnologiji i demokratizacijski audiovizualnih medija omogućavaju sve lakše nastanke filmova izvan uobičajenih kanala.

Djeca i debitanti

Tako je ove godine, kao nikada dosad, zastupljenost “pravih” i neovisnih filmova u omjeru 50:50, zbog čega se već pomalo senzacionalistički počelo tvrditi da “neovisni” spašavaju hrvatski film, ali za takve je tvrdnje ipak bolje pričekati da odgledamo sve filmove.

Redovitim sustavom financiranja nastali su “Lea i Darija” Branka Ivande, “Koko i duhovi” Daniela Kušana, “Duh babe Ilonke” Tomislava Žaje, “Korak po korak” Biljane Čakić-Veselič i “Kotlovina” Tomislava Radića, dok su alternativnim načinima nastali, i naknadno zbog Pule dobili sredstva od HAVC-a, “Jozef” Stanislava Tomića, “Mrak” Dana Okija, “Fleke” Alda Tardozzija, “7 seX 7” Irene Škorić i “Ćaća” Dalibora Matanića.

Zanimljivo je spomenuti da su djeca junaci čak tri filma (“Koko i duhovi”, dakako, te Ivandin i Žajin film) te da je od deset spomenutih filmova čak šest debitantskih.

Seks po (tematskom) zadatku

Od intrigantnijih regionalnih ili manjinskih koprodukcijskih naslova ističu se “Soba 304” Dankinje Brigitte Staeromose, “Belvedere” Ahmeda Imamovića, “Beli lavovi” Lazara Ristovskog i drugi.

Među dvadeset kratkometražnih igranih filmova bit će prikazane i studentske vježbe na zadanu temu seksa i erotike prema kratkoj priči Tarika Kulenovića “Igra tucanja”.

Direkcija pulskog festivala željela je najbolje od tih filmova spojiti u dugometražni omnibus (za još jedan dugometražni naslov više), međutim profesori s Akademije dramskih umjetnosti nisu to željeli dopustiti jer filmovi nisu zamišljeni kao dio omnibusa.

Međutim, na isti je način spretna Irena Škorić spojila sedam svojih erotskih filmova, među kojima i jedan na temu “Igre tucanja” s Akademije, te napravila vlastiti dugometražni omnibus koji je dosad već, od svih filmova s festivala, dobio najveći publicitet.

 

Komentara 4

GL
glasnik
22:55 29.06.2011.

Bravo za Branka Ivandu! Jedva čekam vidjeti film \"Lea i Darija\"! vjerujem da će nadmašiti \"Konjanika\"!

DU
Deleted user
09:27 30.06.2011.

Ja poslije gledanja hrvatskog filma moram uzeti apaurine. Zna ima ljudi kojima se sviđa način snimanja i glume u tim filmovima. Ali eto ja nisam taj čovjek, koje mu se sviđa da na primjer policajac u filmu lopovu viče stoj! Ali to na taj način kaže, kao da mu se baš fućka za lopova i za glumu, važna je samo njegova dnevnica.

OB
-obrisani-
12:10 30.06.2011.

Inter, to ti je zato što u ovoj državi samo nesposobne i politički dirigirani scenaristi i sve prema dole, dobije financiranje. Filmom trese jugočetnička banda, a Pula im je najomiljenija. Da mi je znati kojeg četničkog ideologa i smrada će ove godine IDSovci dovesti u Pulu, valjda je Riblja Čroba slobodan kako bi se bre voleo sa Damirom Kajinom i ostalom jugočetničkom bandom koja drma Pulom. A mali jadni HDZovci koji se usude doći, a koji obično debelo financiraju filmove iz proračuna, šute kao guzice i puze pred četničkim govnima koja plutaju po Puli. Taj festival je bio i ostao samo izlika za dovođenje četnika i pokazivan je pročetn ičkih filmova. Smradovi!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije