Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Projekcija kultnog nijemog filma strave uz improvizacije na orguljama u Lisinskom

Nosferatu
15.04.2024.
u 13:31

26. travnja očekuje vas nezaboravan spoj filmske povijesti, umjetnosti i glazbe u jedinstvenom događaju Kino uz orgulje!

U ovom nesvakidašnjem glazbeno-filmskom doživljaju, Dvorana Lisinski pretvara se u najveću kino-dvoranu u Hrvatskoj kako bi ugostila remek-djelo sedme umjetnosti uz zvukove moćnih orgulja.

Nosferatu", remek-djelo iz 1922. godine, dolazi na veliko platno Dvorane Lisinski, praćeno nevjerojatnim improvizacijama francuskog orguljaša Baptiste-Floriana Marle-Ouvrarda.

„Nosferatu" ne predstavlja samo jedan od najznačajnijih nijemih filmova već je i klasično ostvarenje horora koje je iznimno utjecalo na filmsku industriju. Film je režirao njemački redatelj F. W. Murnau, a inspiriran je romanom „Drakula" Brama Stokera, iako su izvorni likovi i radnja donekle promijenjeni zbog autorskih prava. Središnji lik je grof Orlok, koji je praktički ekvivalent Drakuli, ali Murnau mu je stvorio jedinstveni vizualni identitet. Orlok je izražen kao zastrašujuće stvorenje, s izduženim prstima i lepezastim ušima, kojima stvara ikoničan izgled vampira koji će inspirirati naraštaje kasnijih umjetnika. Estetika filma „Nosferatu" obiluje mračnim, iznenađujuće ekspresivnim kadrovima koji stvaraju napetu atmosferu i prenose osjećaj nelagode i straha. Murnau je majstorski koristio svjetlo i sjenu kako bi stvorio dramatične kontraste i povećao napetosti scena.

Glazba je također ključni element doživljaja tog filma. Uz živu glazbu na orguljama, film postaje još intenzivniji, uvlačeći gledatelje dublje u njegovu mračnu atmosferu i stvarajući nezaboravan doživljaj.

Svi ti elementi - vizualna estetika, atmosfera, likovi i glazba, „Nosferatu" čine jednim od najutjecajnijih ostvarenja u povijesti filma koje simbolizira snagu i trajnu privlačnost filma strave kao žanra.

„Kino uz orgulje" nije običan posjet Lisinskom, to je putovanje kroz umjetnost koje ističe moć savršenog sklada filmske i glazbene umjetnosti.

Ulaznice, po cijeni od 10 €, dostupne su na blagajnama Dvorane Lisinski te online na lisinski.hr.

Pripremite se za noć prepunu uzbuđenja na projekciji kultnog nijemog filma strave!

Film se prikazuje u suradnji sa Zakladom Friedrich Wilhelm Murnau iz Wiesbadena i bit će prikazan s titlovima na engleskom jeziku.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije