Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Matica hrvatska

Prodaja knjiga u Hrvatskoj je u katastrofalnom padu

zorislav lukić
arhivska slika
01.07.2010.
u 14:27

- Prodaja knjiga u Hrvatskoj je katastrofalno pala, izjavio je glavni tajnik Matice hrvatske Zorislav Lukić. Problem je što su najveće knjižare u vlasništvu izdavača koji na policama i u izlozima forsiraju vlastita izdanja.

- Prodaja knjiga u Hrvatskoj je u katastrofalnom padu, izjavio je nedavno u Čitluku ponovno izabrani glavni tajnik Matice hrvatske Zorislav Lukić.

- Problem je što su najveće knjižare u vlasništvu izdavača koji na policama i u izlozima mjesto daju vlastitim izdanjima, uz časne iznimke. Od Vlade tražimo zakon o tome da distributeri knjige ne bi smjeli biti i njeni izdavači. Maticu hrvatsku, koja ima bogato nakladništvo, muči i to što u svojoj jedinoj knjižari u Zagrebu ne može prodavati knjige drugih izdavača jer je neprofitna udruga građana. Stoga to i nije prava knjižara nego prodajni salon u koji ulaze samo oni koje zanimaju Matičina izdanja - tuži se Lukić.

Rekao je da ne pamti vremena u kojima se knjiga tako slabo prodavala. Na upit mogu li se u Hercegovini kupovati hrvatske, pa onda i Matičine knjige, Lukić je rekao da tu postoji puno problema.

- Ako je situacija u Hrvatskoj žalosna, u Bosni i Hercegovini je još žalosnija. Postoji puno administrativnih prepreka za normalnu prodaju knjiga između dviju država. A ako se knjige prodaju poštom, poštarina je često viša od cijene knjige - objašnjava Lukić.

O nedavnoj izbornoj skupštini Matice, na kojoj je Igor Zidić izborio treći mandat, Lukić kaže da je bila najposjećenija skupština u 168. godina Matičine povijesti.

- U Varaždinu smo 2006. imali 110 zastupnika, a u Čitluku i Hercegovini njih 160! Skupština je doprinijela homogenizaciji Matice i bila je podstrek tamošnjim Hrvatima. Župnik u Posušju pitao nas je što smo čekali 168 godina pa da skupštinu održimo u Hercegovini - kaže Lukić.

Na upit zašto je skupština održana u općini Čitluk, a ne u Mostaru, Lukić je rekao da je ogranak iz Čitluka podnio zahtjev za održavanje skupštine u tome mjestu. No, bilo je tu i organizacijskih razloga.

- U Čitluku, uključivo i Međugorje, postoje smještajni kapaciteti, a u etnoselu Herceg postoji odlična dvorana sa 200 mjesta, idealna za našu skupštinu, apsolutno najbolja dvorana za takve namjene u Hercegovini. A u Mostaru su skupštinari bili na izletu, posjetili i Stari most i franjevački samostan te pogledali izložbu o radu tamošnjeg ogranka - zaključuje Lukić.

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar deziderij
deziderij
14:35 02.07.2010.

Dobro da je bilo ikakve prodaje. Kod nas su knjige paprenih cijena, nemamo baš ni neku naviku čitanja a standard se srozao katastrofalnije od same prodaje knjiga i tu nema mjesta nikakvom isčuđavanju. Osim toga - materijalna baza pa duhovna nadgradnja - a materijalne baze skoro pa i nema i bit će sve lošije i gore po izdavaće.

JO
joshua
15:04 01.07.2010.

Zato što knjige koje sam prije 5-6 godina kupovala za 60-80 kuna sada koštaju 129 ili 139 kuna. Meki uvez. E, ne dam..

SZ
satan_zagorski
15:24 01.07.2010.

...a i manje-više sve možeš skinut s neta u pdf-u ili wordu potpuno besplatno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije