Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODLAZAK VELIKANA

Preminuo Mirko Kovač, najdarovitiji književni emigrant

mirko kovac,portal
Duško Marušić/PIXSELL
19.08.2013.
u 22:38

Dramaturg po vokaciji, autor je mnogobrojnih romana, novela, zbirki pripovijedaka, eseja, TV-drama. Napisao je i scenarije za neke od najuspješnjijih filmova hrvatske kinematografije poput Lisica, Okupacije u 26 slika, Pada Italije...

Umro je Mirko Kovač, jedan od najdarovitijih postmodernističkih pisaca južnoslavenske književnosti druge polovine dvadesetog stoljeća. Crnogorac po rođenju, Kovač je živio u Beogradu, a zatim i u Rovinju gdje će biti i pokopan.

Zasluženo uvršten na Partenon najdarovitijih pisaca srpske i jugoslavenske književnosti uz bok velikana poput Kiša, Pekića i Davida, Kovač je u Istru emigrirao u poznim godinama nakon što se našao na udaru Šešeljevih pristaša i velikosrpske politike. Smatrao se crnogorskim, hrvatskim, srpskim i bosanskim piscem. Ukratko, svačiji i ničiji i taj je moto bio njegov način suprostavljanja nacionalnoj histeriji i isključivosti koja je od 90-ih godina naovamo obilježila ove prostore.

Dramaturg po vokaciji, autor je mnogobrojnih romana, novela, zbirki pripovijedaka, eseja, TV-drama. Napisao je i scenarije za neke od najuspješnjijih filmova hrvatske kinematografije poput Lisica, Okupacije u 26 slika, Pada Italije...

Prvu knjigu proze ''Gubilište'' izdao je 1962. godine i od tada niže zapažena djela. Mnogobrojne nagrade osvajo je romanom ''Ruganje s dušom'' te ''Vratima od utrobe'' koji mu je donio NIN-ovu nagradu (1978). Uslijedili su i ''Uvod u drugi život'', ''Kristalne rešetke'' te hvaljeni “Grad u zrcalu''.

Nedavno su mu objavljena Sabrana djela u 12 tomova, a njegove knjige prevedene su na više desetaka jezika.

>>M. Kovač: Mediji su odigrali mračnu ulogu u devedesetima

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije