Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
legenda rocka

Preminuo Jon Lord, osnivač i klavijaturist Deep Purplea

jon lord
PIXSELL
16.07.2012.
u 21:37

Nakon što je 2002. napustio grupu, Lord se, sve do posljednjih dana, posvetio skladanju klasične glazbe. Obećao je to obožavateljima nakon objave bolesti jer su mu note ujedno bile i utjeha i terapija.

Jon Lord, osnivač i klavijaturist Deep Purplea, preminuo je u 72. godini od raka gušterače u Londonu, a BBC izvještava da je u posljednjim trenucima bio okružen bližnjima.

Lord, kojem je zloćudna bolest dijagnosticirana u kolovozu prošle godine, rođen je u Leicesteru 9. lipnja 1941. godine i od malena je pokazivao veliki interes za glazbu i sviranje. Počeo je s klavirom i osnovnom glazbenom školom, a ljubav prema notama nije ga napustila niti kada je započeo studij glume. Tada se, osim za djela klasičnih majstora, zainteresirao i za pročavanje bluesa i jazza što je kasnije izvršilo utjecaj i na jednu od komercijalno najuspješnijih rock skupina Deep Purple koju je osnovao 1668. godine.

U dugogodišnjoj karijeri sastav je snimio šest albuma, prodao više od 150 milijuna ploča i lansirao svima poznate hitove poput ''Smoke On The Water'', ''Child In Time'', ''Black Night''...

Nakon što je 2002. napustio grupu, Lord se, sve do posljednjih dana, posvetio skladanju klasične glazbe. Obećao je to obožavateljima nakon objave bolesti jer su mu note ujedno bile i utjeha i terapija.

- Jon je prešao iz Tame u Svjetolst - riječi su kojima su članovi obitelji objavili Lordovu smrt, a tugu i sućut izrazili su mnogi glazbenici poput Joea Satrianija,Toma Morella i Ricka Wakemana.

Ključne riječi

Komentara 11

ST
Startrack
06:17 17.07.2012.

Gledao sam ih uzivo 2001. Nemislim daje bio on na klavijaturi posto se uhom mogla osjetit razlika. Deep Purple dio mog zivota svakako.

VL
vlado6
07:29 17.07.2012.

Čovječe ja sam ostao šokiran, sviram kljave i ovo me stvarno pogodilo, neke dionice nitko neće moć odsvirat kao on, frajer je fakat bio legenda RIP stari moj

Avatar GERO2
GERO2
22:22 16.07.2012.

John pocivaj u miru bozijem, i pozdravi mi Mr.Mojo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije