Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CHARLIE DON'T SURF

Preminuo epizodni glumac Sam Bottoms

19.12.2008.
u 12:33

Glumac koji je u filmovima sedamdesetih ostvario male ali zaista dojmljive uloge podlegao je tumoru na mozgu u Los Angelesu u 54. godini.

Sam Bottoms bio je treći od četvorice braće glumaca i karijeru je počeo sa 15 godina kad je posjetio starijeg brata Timothyja, najpoznatijeg od njih, na snimanju filma "Posljednja kinopredstava" u kojem je imao jednu od glavnih uloga. Čim ga je vidio, redatelj Peter Bogdanovich ubacio je Sama Bottomsa u ulogu Billyja, nijemog dječaka kojeg razuzdani dečki sile da izgubi nevinost s prostitutkom.

Njegova mala uloga obilježila je jedan od najpoznatijih trenutaka filma sedamdesetih: Sam Bottoms glumio je Lancea Johnsona, vojnika i prvaka u daskanju kojeg pukovnik Killgore (Robert Duvall) šalje na jahanje po valovima na vijetnamskoj plaži u Coppolinoj "Apokalipsi danas".

No prije toga Sam Bottoms briljirao je u izvanrednom vesternu Clinta Eastwooda "Odmetnik Josey Wales" (koji sam Eastwood smatra svojim najboljim filmom, boljim čak i od "Nepomirljivih"). Bio je sjajan kao Jamie, mladi južnjački gerilac koji se nevoljko predaje na kraju Građanskog rata. Kad su predani južnjaci bili pobijeni, Jamie je, iako ranjen, pobjegao s Joseyjem Walesom i, prije nego što je podlegao ranama, spasio je život svom idolu i uzoru kad su ga lovci na ucjene uhvatili nespremnog.

Za oproštaj od Sama Bottomsa, koji nikad nije ostvario veliku hollywoodsku karijeru, ali je tijekom gotovo četiri desetljeća briljirao u malim ulogama na televiziji i filmu, najbolje je citirati riječi kojima se od njegova lika Jamieja nakon smrti oprostio Josey Wales (Eastwood):

- Ovaj dječak odrastao je u vremenu krvi i ubijanja i nikad se nije požalio. Nikad nije okrenuo leđa svojoj krvi i svom rodu. Jahao sam s njim i nemam pritužbi.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije