Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Festival knjige

Predstavljanje knjige Vesne Krmpotić Portret majke Indije

Vesna Krmpotić, Portret majke Indije
arhiva Profil
19.04.2013.
u 15:05

Portret majke Indije; namijenjen je onima koji već nešto znaju o Indiji i njezinu civilizacijskom nasljeđu, ali i onima koji tek stječu prva znanja o toj zemlji i njezinoj kulturi

Nova knjiga Vesne Krmpotić Portret majke Indije biti će promovirana  u sklopu 2. hrvatskog festivala knjige, u subotu,  20. travnja u 18 sati u u Profil Mozaik Megastoreu. Uz samu autoricu o knjizi će govoriti: Velimir Visković, Zdravko Zima, Tonko Maroević i  akademikMislav Ježić.

Prvi kontakti Vesne Krmpotić s Indijom i drevnom indijskom civilizacijom datiraju prije više od pola stoljeća kad je kao mlada, ali već priznata, hrvatska pjesnikinja došla u Indiju i dvije godine studirala bengalski jezik. Taj susret s velikom i mnogoljudnom zemljom bio je sudbonosan: Vesna je ostala trajno zaljubljena u Indiju i njezinu kulturu. Otada su njezina poezija i proza trajno prožete slikama iz Indije, a njezina duhovnost snažno impregnirana filozofsko-religijskom mišlju drevne Indije. Osim toga, susret s drukčijom kulturom i načinom mišljenja, učinio je Vesnu Krmpotić trajno osjetljivom i otvorenom i prema drugim kulturama različitima od naše zapadnjačke, europske.

Ova knjiga sintetizira golemo autoričino znanje o Indiji, stečeno za brojnih posjeta, u kontaktu s indijskim misliocima, pjesnicima i svetim ljudima, ali i permanentnim proučavanjima djela o povijesti Indije. Autorica smatra da se indijska civilizacija bitno razlikuje od drugih velikih civilizacija po tome što su one izgubile povijesni kontinuitet, dok u indijskoj kulturi postoji snažna svijest o kontinuitetu: povijest je stalno prisutna u suvremenosti. Eruditsko-esejistički dijelovi knjige snažno su prožeti autoričinim umjetničkim senzibilitetom, pa knjiga ima i elemente poetske proze. Portret majke Indije; namijenjen je onima koji već nešto znaju o Indiji i njezinu civilizacijskom nasljeđu, ali i onima koji tek stječu prva znanja o toj zemlji i njezinoj kulturi.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije