Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Praizvedba

Praizvedba Prve simfonije Srećka Bradića i izvrsni Bruno Vlahek

bruno vlahek u lisinskom
zf
04.03.2012.
u 14:21

Na redovnom koncertu Zagrebačke filharmonije u petak praizvedena je Prva simfonija Srećka Bradića. Na koncertu je nastupio i zagrebački pijanist Bruno Vlahek.

Posljednji koncert Zagrebačke filharmonije u Lisinskom imao je jednu potpuno sjajnu točku, nastup Brune Vlaheka. Temeljito i postojano približavanje svjetskoj eliti mladi je zagrebački pijanist briljantno potvrdio u solističkoj dionici Rapsodije na Paganinijevu temu. S imponirajućom sigurnošću i uvjerljivošću Vlahek je odgovorio na podjednako teške tehničke i muzičke zahtjeve sjajne skladbe Sergeja Rahmanjinova.

Druga svijetla točka večeri bila bi praizvedba Prve simfonije Srećka Bradića, da dirigent Ignat Mihnea skupa s nedovoljno pripremljenim orkestrom nije uprskao klimaks predviđen za sam završetak skladbe. Nažalost, čak i kad je Filharmonija naručitelj skladbe novom domaćem djelu to ne osigurava dostojnu pažnju. A samo Bradićevo djelo, u kojem nema suhoparnog akademskog "muljanja", zaslužuje još izvedaba. Svih pet stavaka kruži oko jasno čujne tonalitetne osi, ritmovi su također jasni i snažni, a ekspresivne gradacije podjednako su raspodijeljene između dionica gudača, klavira za kojim je u utrobi orkestra grmio Damir Gregurić, te naročito dominantnih timpana i limenih puhača.

Mladi je rumunjski maestro daleko više pažnje posvetio paradnoj "narodnjačkoj" Enescuovoj Prvoj rumunjskoj rapsodiji koja je neprimjereno stavljena na kraj programa, kao nužna zabava za publiku i orkestar nakon domaće praizvedbe. Uz to, energija i briga oko zvučnih boja Enescuova hita trebali su biti uloženi u početak večeri kada smo slušali zvučno vrlo neuglađenu i škripavu uvertiru-fantaziju "Romeo i Julija" P. I. Čajkovskog. 

Ključne riječi

Komentara 3

AL
alenkop1978
17:03 04.03.2012.

vjerojatno opet naručena kritika... najgori je ipak bio kada je hvalio lošu Desdemonu Valentine Fijačko kojoj uopće nije dorasla.... što bi bilo da je Repušić dirigirao......

MU
muzikant
17:50 04.03.2012.

Pofuk je očito bio još pod temperaturom začepljenih ušiju...mislim da je pljesak publike potpuno jasno dao do znanja što je bilo dobro,što ne,a pogotovo što je to bilo (ne)primjereno u programu.

DI
dinosaurxx
22:21 04.03.2012.

Ma dobro, iako su najveći uspjeh pobrali Rahmanjinov i Enescu, dobro je da se publici ponudilo i novo hrvatsko djelo (iako možda malo predugačko...). Treba publiku navikavati i na neke nove stvari.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije