Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Guy Braunstein

Postoji mogućnost dolaska Berlinske filharmonije u Hrvatsku

\'GuyBraunstein2_nnn_kul_0606\'
Antonio Bronić/Večernji list
20.06.2011.
u 14:29

Prvi koncerti majstor Berlinske filharmonije Guy Braunstein govori o crossoveru, mogućem gostovanju u Hrvatskoj, solističkoj karijeri, svojim violinama, Draženu Petroviću...

Izraelski violinist Guy Braunstein jedanaest je godina prvi koncertni majstor Berlinske filharmonije i redoviti gost zagrebačkog Festivala sv. Marka. Zašto svake godine dolazi u Zagreb?
– Prvi sam put došao prije četiri godine na poziv Wilfrieda Strehlea, prvog violista Berlinske filharmonije. U Zagrebu sam bio devedesetih na koncertima sa Zagrebačkom filharmonijom kao solist. Na Festivalu sv. Marka mogu svirati najbolje programe.

Je li ovogodišnji koncert bio vezan za West East Divan orchestar?
– Nije. Flautistica Gili Schwarzmann i ja članovi smo tog orkestra, ali pijanist Ohad Ben-Ori i violončelist Nicolas Altstaedt nisu.

 Taj je orkestar nedavno imao koncert u Gazi?
– Nisam svirao u Gazi. Tamo je svirao orkestar bez Izraelaca, ali sa Barenboimom. U to sam vrijeme bio na turneji s Berlinskom.

U Zagrebu priželjkujemo Berlinsku filharmoniju. Je li to moguće?
– Prošle smo godine sa solo čelistom iz Berlinske filharmonije tražili mjesto gdje bismo mogli svirati s Berlinskom filharmonijom i to se pokazalo problematičnim. Mogli bismo svirati u Lisinskom, ali to je moderna zgrada. Za turneje Berlinske filharmonije tražimo neku povijesnu lokaciju. Bili smo i u Dubrovniku i moguće je da se pojavimo u Hrvatskoj. Berlinska ima dogovorena sva putovanja za četiri godine unaprijed. Ali u kontaktima smo za dolazak u Hrvatsku.

 Što je s vašom solističkom karijerom?
– Ona zahtijeva puno vremena i donosi puno zadovoljstva. Volim svirati s dobrim orkestrima kao što su Tonhalle Zürich, Scala iz Milana te Berlinska filharmonija s kojom sviram i kao solist. Moja je filozofija da kompletni muzičar mora isprobati sve i mora istražiti sve strane skladateljeva života. Solo muzičar možete biti tek kada proučite sve Beethovenove glazbene oblike, ne samo violinski koncert, nego i sonate, trija, kvartete, sepstete, simfonijete, pa i klavirske koncerte.

Što je s diskografijom?
– Snima se puno, čak i na gostovanjima. Sada je i tu kriza, pa čak i za Berlinsku filharmoniju koja je ipak osjeća manje nego drugi.

 Vi ste i obožavatelj Dražena Petrovića?
–  Još kao dijete u Tel Avivu oduševljeno sam pratio košarku. Tada sam gledao i utakmice Macabbija i Cibone s mladim Draženom. Kasnije nisam imao prilike gledati njegove igre u Španjolskoj ili SAD-u.

 U Njemačkoj košarka nije najpopularniji sport?
– Nije. To je pitanje tradicije. U Brazilu i Njemačkoj popularniji je nogomet, u SAD-u košarka. U Hrvatskoj je, hvala Bogu, također tako.

 Dolazite iz mediteranske zemlje. Nedostaje li vam Mediteran u Njemačkoj?
– U ovih jedanaest godina Berlin je postao otvoren grad s puno kulture. Ponekad mi se zbog te živosti čini kao da sam kod kuće.

 Koliko violina imate?
– Četiri. Violinu na kojoj sada sviram kupio sam prije tri godine. To je rad Francesca Ruggierija iz 1679. godine, vrlo stara violina, fantastičan instrument s optimalnim zvukom. Imam još jednu staru violinu i dvije modernije.

 Što mislite o crossoveru?
– Pogrešan sam čovjek za to pitanje. To nije moj svijet, iako principijelno nemam ništa protiv.

Komentara 1

OB
-obrisani-
17:51 20.06.2011.

Super,...jedva cekam da u prvim redovima vidim kremu drustva: Milinovica, Bebica, Sukija,Popijaca, Keruma, Rajica, Bozanica, Perkovica, Mamica, Bandica,....a mozda pri kraju dodje i Rojs.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije