Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Aukcija

Portret Picassove maloljetne muze prodan za 29 i pol milijuna eura

Picasso Sotheby\'s
AFP
09.02.2011.
u 14:12

Nepoznati kupac pobijedio je nakon šestominutnog nadmetanja u aukcijskoj kući Sotheby's

Iskusni kustosi, čini se, podcijenili su kolekcionarsku strast za Picassom. Kad su prije dva tjedna objavili da na aukciju stavljaju njegovu sliku "La Lecture", u uglednoj kući Sotheby's procijenili su da bi slika mogla doseći maksimalnu cijenu od 21 milijun eura. Nakon šestominutnoga nadmetanja slika je jučer anonimnom telefonskom kupcu prodana za 29 i pol milijuna eura, odnosno više od 221 milijun kuna!

Slika "La Lecture", ulje na platnu iz 1932. godine, dimenzija 65,5 x 51 cm, bila je Picassov prvi portret ljubavnice Marie-Therese Walter. Poznata je priča kako je njegova dotadašnja supruga, ruska balerina Olga Hohlova, upravo nakon što je vidjela tu sliku shvatila da je muž vara. Nedugo potom brak se raspao, ali Picasso se nije htio službeno razvesti od Hohlove da bi izbjegao podjelu imovine.

S Marie-Therese Walter, s kojom se spetljao na pariškom kolodvoru kad je imala je samo 17 godina i uopće nije znala tko je Picasso, veliki je slikar bio u vezi od 1927. do 1935. godine. Imali su i kći Mayu, a veza je pukla nakon što se Picasso zaljubio u poznatu francusku fotografkinju hrvatskih korijena Doru Maar.

Komentara 2

MP
Mr.Pravda
20:18 09.02.2011.

kad bi mi hdz ovako mogli prodat

OB
-obrisani-
21:57 09.02.2011.

Uh, kak je dobra stvar (slika) košta to i skuplje! Odmah se nanjuši kvaliteta...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije