Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Porin Classic 2010

Porin Classic 2010.: Gabi Novak dvije nagrade, Matiji Dediću jedna

gabi novak
Dino Stanin/PIXSELL
08.05.2010.
u 22:53

Iz orkestra su ukradene dvije violine pa su nakon svečanosti na izlazu zaštitari pregledavali sve goste.

Glasoviti dirigent maestro Pavao Dešpalj dobitnik je nagrade za životno djelo: na večerašnjoj manifestaciji Porin Classic 2010., dodjeli nacionalnih nagrada za glazbena dostignuća u ozbiljnoj i jazz glazbi, koja se po drugi put održala u Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku.

Osvojivši čak dva Porina ushićena je bila Gabi Novak, 'šibenska nevista', kako se je predstavila, nije mogla skriti uzbuđenje zahvaljujući se za priznanja u kategorijama najbolji jazz album i najbolja izvedba jazz skladbe. Jedino je Gabi osvojila dvije nagrade. Najavila je i kako se više neće baviti diskografijom, pa joj nagrada ima poseban značaj jer dolazi 'kao biser na kraju'.

Svojevrsna zanimljiovst je bilo i nadmetanje majke i sina, Gabi Novak i Matije Dedić, koji su se više puta našli među nominiranima za nekoliko kategorija.

- Bio je ovo glazbeni duel između sina i majke, i drago mi je da sam ga dobila - našalila se dobitnica Gabi Novak.

No i Matija Dedić je ipak osvojio jedan Porin, i to za najbolju jazz skladbu, te je kazao kako mu je kao Šibenčaninu posebno drago što je nagradu primio u kazalištu u kojem je 1983. godine imao svoj drugi nastup.

Ovogodišnjoj dodjeli nagrada posebno su pridonijeli i duhoviti istupi voditelja i predstavljača, što su mogli vidjeti i gledatelji prvog programa HTV-a, na kojem se ova manifestacija izravno prenosila. Voditelj Dražen Sirišćević se našalio neobičnom situacijom u kojem se u Šibeniku istodobno na dva programa nacionalne televizije prikazivani izravni prijenosi: dodjele Porina i nogometne utakmice između Šibenika i Dinama.

Zahvalio je svima koji su došli u kazalište, jer su se uspjeli othrvati odlasku na stadion na Šubićevcu, redovito izvještavajući o rezultatima utakmice. Dakako, puno više nego po nogometnoj, Šibenik je poznat po stoljetnoj glazbenoj tradiciji i nizom vrhunskih glazbenih umjetnika kroz povijest, što je Sirišćević tijekom večeri više puta isticao.

Među nagrađenima su i Anđelko Igrec za najoblji album klasične glazbe, Krešimir Seletković za najbolju skladbu klasične glazbe, i Višnja Mažuran za najbolju 'klasičnu' izvedbu. Nadalje, za najbolju snimku klasične glazbe nagrađeni su Alan Šnajder i Božidsr Panduruić, a za najbolju produkciju Vida Ramuščak.

U glazbenom dijelu su nastupali Gabi Novak, Anđelko Krpan, Nada Majarić, Matija Dedić, Tamara Coha Mandić, Dijana Grubišić Ćiković, Gudači Simfonijskog orkestra HRT-a i maestro Pavle Dešpalj.

Nastupio je i Maksim Mrvica, glasoviti pijanist iz Šibenika, kojega je posebno za tu priliiku došlo pogledati i trinaestoro turista iz Japana, zemlje u kojoj je Mrvica
osobito popularan.

Komentara 1

Avatar billybull
billybull
00:40 09.05.2010.

nije pavao, vec pavle despalj....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije