Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ULAZAK U EU

Ponoćni doček EU uz slike iz Srebrenice preuzeli pirotehničari

'30.06.2013., Zagreb - Alternativni docek ulaska u EU s nezavisnim umjetnicima i predstavnicima nevladine scene u reziji Zeljka Zorice, u sklopu Domino festival Perforacije.  Photo: Grgur Zucko/PIXSEL
Foto: 'Grgur Zucko/PIXSELL'
1/3
01.07.2013.
u 16:51

Performans Željka Zorice na Trgu Franje Tuđmana okupio predstavnike nevladine scene i nezavisne umjetnike

Paralelno sa službenim dočekom ulaska u Europsku uniju na glavnom zagrebačkom trgu, na Trgu Franje Tuđmana, održao se Alternativni doček ulaska u EU u režiji Željka Zorice. Na njemu su zakletve šefova zemalja-članica Unije čitali umjetnici i aktivisti među kojima su bili Sanja Sarnavka, Mario Kovač, Urša Raukar i drugi.

Na videoplatnu redali su se i govori dosadašnjih hrvatskih “vladara” od Karađorđevića do Tuđmana, među kojima je bio i Ante Pavelić, što je i prije nego što je performans održan izazvalo reakciju Margelova instituta. Njegovi su predstavnici organizatore prozvali zbog “davanja legitimiteta” Paveliću, što je, pokazao je performans, bila neutemeljena, pa čak i apsurdna reakcija ako se uzme u obzir da su udruge koje su “antidoček” organizirale već godinama najgorljiviji borci protiv bilo kojeg oblika fažizma u Hrvatskoj.

Ipak, reakcija Margelova instituta ukazala je na problem komuniciranja Zoričinog koncepta, koji je, iako na momente izvrstan, propustio suvislije objasniti elemente performansa poput groblja s ogledalima, pa se dio gledatelja pitao koga se tu i zašto sahranjuje. I znači li groblje protivljenje ulasku Hrvatske u Europsku uniju?

Jedan od najupečatljivijih, ali i najmučnijih dijelova događaja bila je jestiva instalacija pečena mesa nalik na ljudski leš, kraj koje se vrtila snimka pijanih UN-ovaca koji su plesali u Srebrenici, koja se nastavlja na ranije Zoričine jestive radove sa snažnim političkim konotacijama

Tijekom trosatnog eventa, na kojem se okupilo tristotinjak ljudi, Zorica se ironično dotaknuo i afere Patria, te grupe Lactalis u RH, a događaj je skrenuo u potpunu travestiju kad su se na pozornicu popeli pirotehničari koji na istom trgu prosvjeduju zbog lošeg financiranja, te samoinicijativno preuzeli šou.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije