Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
otvaranje

Počinje Festival židovskog filma

'JFFdisanje_nnn_kul_180512'
Foto: ''
1/4
18.05.2012.
u 18:15

Šesti festival našeg oskarovca Branka Lustiga pod egidom tolerancije prikazat će 45 filmova u sedam festivalskih dana

U Zagrebu u nedjelju počinje šesti Festival židovskog filma, koji će u sedam festivalskih dana prikazati 45 filmova, a tema je – tolerancija.

Manifestaciju otvara nacionalna premijera filma \"Sarin ključ\", u kojem Kristin Scott Thomas glumi američku novinarku koja otkriva da živi u stanu koji je otet Židovima te kreće u potragu za jedinom preživjelom članicom te obitelji.

Ljubavni trokut

Počasni direktor festivala Branko Lustig osobno je odabrao ovaj film, naglasivši da se radi o jednom od najljepših filmova snimljenih na temu holokausta.

Među 13 dugometražnih naslova ističe se i višestruko nagrađivana \"Rózyczka\" Jana Kidawe-Blonskog, drama o opasnom ljubavnom trokutu smještena u Poljsku 1968. godine.

Zanimljiv je i francuski film \"Slobodni ljudi\" redatelja Ismaëla Ferroukhija, po istinitoj priči o grupi muslimana koji su bili dio pokreta otpora i pomagali Židovima u bijegu u Parizu 1942. godine.

Tu je i u Cannesu nagrađen debitantski film \"Disanje\" redatelja Karla Markovicsa (sjećamo ga se iz uloge Stockingera iz austrijske TV serije \"Inspektor Rex\"!), koji govori o asocijalnom mladiću odraslom u popravnim ustanovama, koji prihvaća posao u mrtvačnici kako ne bi završio u zatvoru.

Mačka koja govori

Među dokumentarnim filmovima zanimljivi su \"Spasitelji\" redatelja Michaela Kinga – prati se putovanje mlade aktivistice iz Ruande, koja se udružuje s istaknutim povjesničarom koji istražuje holokaust kako bi obišli 15 zemalja intervjuirajući preživjele i potomke diplomata koji su spasili desetke tisuća Židova od nacističkih logora smrti.

Za kraj, preporučujemo crtić \"Rabinova mačka\", koji je osvojio europske filmske nagrade. Radnja filma smještena je u Alžir 1920. godine, a govori o rabinu i njegovoj kćeri koja ulazi u tinejdžersko doba, a obiteljska mačka iznenada otkriva dar govora!

Komentara 3

Avatar amore
amore
15:54 19.05.2012.

O Bogovima i ljudima- odličan film po istinitoj priči o ubijanju kršćana od strane muslimana, pogledajte obavezno.

Avatar 7h38005
7h38005
20:54 18.05.2012.

Nadam se da će poštovana filmska delegacija iz Izraela pokazati i film o pojasu Gaze tj Palestini.. o masovnom ubijanju i maltretiranju nevine djece kao i civila šta traje do danas... ako to bude slučaj predlažem ih za oskara i ostale nagrade za humanost...

Avatar amore
amore
15:54 19.05.2012.

Film je francuski,ali je dobar, sad sam ga baš gledala.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije