Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Festival u Austriji

Plesom baklji i Hrvati prvi put na otvaranju Salzburških ljetnih igara

salzburške ljetne igre
arhiva VL
08.07.2010.
u 15:53

Salzburške svečane igre osnovane su 1920. godine na inicijativu redatelja Maxa Reinhardta i pisca Huga von Hoffmanstahla, u slabo razvijenom austrijskom gradiću u kojem je, između ostalih, rođen Wolfgang A. Mozart.

Prvi put u povijesti Salzburških svečanih ljetnih igara (Festspiele), koje ove godine slave 90. obljetnicu svog postojanja, u plesu baklji tzv. Fackeltanzu kao svečanosti otvaranja ovoga najpoznatijeg festivala na svijetu, koji svojim koncertnim, opernim i kazališnim izvedbama od druge polovice srpnja do kraja kolovoza okuplja europsku i svjetsku kulturnu elitu, nastupaju i Hrvati.

Riječ je o devet Hrvata i Hrvatica kojima je Poglavarstvo grada i pokrajine Salzburg dalo posebnu čast da u sklopu tradicionalne bakljade kojom se festival otvara još od 1952. godine promoviraju hrvatsku narodnu nošnju. Oni će pod umjetničkim vodstvom Alexandera Wielanda sa 200-tinjak salzburških plesača i plesačica odjevenih u austrijsko narodno ruho izvesti razne plesne figure s bakljom u ruci.

Posebna zasluga za hrvatsku promociju na otvaranju Salzburškog festivala 24. ovoga mjeseca u 22 sati navečer na Residenzplatzu u Mozartovom rodnom gradu pripada, između ostalih, i predsjednici i glasnogovornici Hrvatske kulturno-umjetničke udruge - Hrvatski san – u Salzburgu, Veri i Delfi Papić koje su sa salzburškim gradskim i pokrajinskim poglavarstvom izuzetno uspješno surađuju.

- Ovo je veliki događaj za sve Hrvate. Ponosni smo da smo dobili priliku da elitnoj salzburškoj publici i njihovim brojnim stranim gostima pokažemo hrvatsku narodno blago - rekla je Vera Papić za Večernji list. Dodala je da će publika imati prilike vidjeti, između ostalog, mušku slavonsku nošnju koju je za ovu prigodu posudio Hrvatski dom iz gornjoaustrijskog Welsa, žensku i mušku nošnju iz koprivničko-križevačkog kraja, žensku narodnu nošnju iz Primoštena, originalnu mušku nošnju Hrvata iz Tomislavgrada u BiH, ženski etnomodel sa 150 godina starim srebrorezom modne kreatorice Tajane Jurić iz Slavonskog Broda, etnomodele „Petrine pletilje“ iz Zagreba i Kninske tkanice kreatorice Mine Petre te jedan od muških kostima s Dubrovačkih ljetnih igara.

Salzburške svečane igre osnovane su 1920. godine na inicijativu redatelja Maxa Reinhardta i pisca Huga von Hoffmanstahla, koji su u tada slabo razvijenom austrijskom gradiću u kojem je, između ostalih, rođen Wolfgang A. Mozart prepoznali veliki kulturni potencijal.

Festival ove godine počinje 25. srpnja i traje do 30. kolovoza.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije