Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Programom "1914" Cantus Ansambl završio sezonu i najavio novi projekt

Petoro skladatelja za sljedeću sezonu radi opernu sapunicu

cantus
Foto: Miro Martinić/CANTUS
06.06.2014.
u 17:46

Integralna izvedba svih pet epizoda "Soap opere" bit će 22. travnja 2015. u okviru Muzičkog biennalea Zagreb

Dobro osmišljeni tematski koncerti odlika su Cantus Ansambla koji čine vrsni glazbenici i koji je postao jedna od nezaobilaznih institucija kad je riječ o suvremenoj glazbi. Tako je još jedna Cantusova sezona u maloj dvorani Lisinskog prošli ponedjeljak završena pod naslovom "1914". Stogodišnjicu početka Velikog rata glazbenici su komemorirali skladbama nastalima te kobne godine.

Uz Treću sonatu za violinu Charlesa Ivesa i Sonatu za violončelo i klavir Antona Weberna, izvedene su i Tri pjesme Dragana Plamenca na Baudelaireove stihove. Solisti su bili članovi ansambla violinist Ivan Novinc, violončelist Jasen Chelfi, pijanistica Srebrenka Poljak te mezzosopranistica Martina Gojčeta Silić.

Posebno mjesto u takvom programu imala je Priča o vojniku Igora Stravinskog koju je, uz komorni sastav, na pozornici tumačio glumac Radovan Ruždjak u režiji Dore Ruždjak Podolski.

I ovaj koncert održan je pod dirigentskim vodstvom Ivana Josipa Skendera, čije su velike sposobnosti ove godine osobito došle do izražaja otkako je utemeljitelj i umjetnički voditelj Cantusa Berislav Šipuš više zauzet u kulturnoj politici.

No, Šipuš će ipak 29. rujna 2014. dirigirati na otvorenju nove sezone Cantusa u Lisinskom. Uz podsjećanje na nekoliko važnih obljetnica hrvatske glazbe (HDS, Šulek, Kelemen) te izvedbe antologijskih djela hrvatske i svjetske glazbe 20. i 21. stoljeća, u novoj sezoni Cantus Ansambl donosi i jedan osobito atraktivan projekt: na prvih pet koncerata Cantusova ciklusa bit će izvedena po jedna nova epizoda glazbeno-scenskog projekta "Soap opera". U prijevodu – Sapunica!

Prema dramaturškom predlošku Irene Škorić, skladateljima su zadani likovi od kojih će svaki imati i svoj jedinstveni matični glazbeni broj – odnosno prepoznatljivi motiv. Uvod u svaku novu epizodu trebao bi biti trominutni sažetak sadržaja prethodne, što će publici sigurno koristiti s obzirom na razmak od mjesec i više dana među izvedbama.

Prvu epizodu skladat će Mladen Tarbuk. Na njega će se svojom epizodom, ili činom, nadovezati Mirela Ivičević, pa Zoran Juranić i Silvije Foretić. Peta epizoda Gordana Tudora bit će finale prve integralne izvedbe cijele "Soap opere" koja će se dogoditi u sklopu programa Muzičkog biennalea Zagreb 22. travnja 2015. u Velikoj dvorani Teatra &TD.

Osim MBZ-a, koprodukcijski partner Cantus Ansambla u ovom je projektu i Kultura promjene Studentskog centra.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije