Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pope film festival

Papu Ratzingera u Zagrebu dočekuju anticrkveni filmovi

'Pope07_nnn_kul_290511'
Foto: ''
1/3
30.05.2011.
u 19:27

Najavljena je i rasprava "Hrvatska između klerikalizma i sekularizma – gdje ima, a gdje nema suživota?" te zabava "Pope go to Hell"

Dok jedan dio nacije u vjerskom zanosu broji dane do prvog posjeta pape Benedikta XVI. Zagrebu, a drugi računaju koliko će nas taj posjet u jeku gospodarske krize stajati, ekipa Queer Zagreba odlučila je žestokom provokacijom dati svoj obol raspravi o ulozi Katoličke crkve u našem društvu.

Pop(e) film festival, u cijelosti posvećen filmovima koji se bave za Crkvu neugodnim temama, poput pedofilije i homofobije, održat će se točno u terminima papina posjeta – od 3. do 5. lipnja u zagrebačkom kinu Grič.

Pedofilija i sida

Ukupno će biti prikazano pet neupitno zanimljivih filmova, među kojima su publici već dobro poznati pseudopedofilni "Loš odgoj" Pedra Almodovara i šokantne "Sestre Marije Magdalene" Petera Mullana.

Nešto su manje razvikane "Smokve" Kanađanina Johna Greysona, o HIV-pozitivnom aktivistu Zackieju Achmatu koji je odbio uzimati lijekove dok ne postanu dostupni svim Južnoamerikancima, a zanimljiv je i "Iznenada prošle zime" Gustava Hofera o borbi aktivista i Vatikana o izjednačavanju prava nevjenčanih i homoseksualnih parova s vjenčanim parovima u konzervativnoj Italiji.

Odbila samoga papu

Najsvježiji naslov iz filmskog programa jest "Čiste savjesti" Barbare Rick iz 2010. godine, dokumentarac o sestri Jeanine Gramick koja se punih 30 godina unutar Rimokatoličke crkve borila za priznavanje LGBT-katolika. Ta ju je borba iz SAD-a dovela u samo srce Vatikana, gdje se susrela s glavnim savjetnikom pape Ivana Pavla II. za ta pitanja – tadašnjim kardinalom Josephom Ratzingerom. Ratzinger i papa dali su joj ultimatum – odreći se homoseksualnosti ili izgubiti sve što joj je Crkva pružala. Sestra Jeanine u tom se trenutku usudila odbiti samoga papu!

Stavljeni u zajednički kontekst, ti će filmovi poslužiti za snažno osvještavanje nekih od ključnih pitanja u kojima se očitava sraz crkvenoga i svjetovnoga, a vrhunac te rasprave trebao bi se dogoditi na najavljenom okruglom stolu "Republika Hrvatska između klerikalizma i sekularizma – gdje ima, a gdje nema suživota?" u kinu Grič 4. lipnja u 20 sati.

Cijeli program bit će popraćen izložbom "Zajedno u Qristu", koja prikazuje queer verziju crkvene ikonografije, a bit će postavljena u predvorju kina Grič. Uz izložbu su najavljene i fotoradionice "Vizualni queer identiteti u crkvenoj ikonografiji" u subotu i nedjelju.

Papa kao Madonna

Kao da subverzije u programu "papina festivala" nema dovoljno, manifestaciju će zatvoriti "Pope Go to Hell Party", na kojem će organizatori puštati hitove poput Madonnina "Papa Don't Preach".

– Svojim dolaskom u Hrvatsku papa plijeni pozornost kao da dolazi Madonna, ali ona svjetovna, koja svoje nastupe također organizira na prostorima kao što su hipodromi, a koncerti joj se najavljuju billboardima, baš kao i Ratzingerov posjet Hrvatskoj. U tom pogledu papa je uistinu svjetska pop-ikona – obrazlažu organizatori festivala.

Ključne riječi

Komentara 195

OB
-obrisani-
22:28 30.05.2011.

Kamo srece da Crkva nema monopol na Boga. Ipak je Bog pravedan i u svakom je Covjeku !!!

AD
adrian1
09:10 31.05.2011.

super, za svakog ponešto

OB
-obrisani-
21:45 30.05.2011.

+ - 30.05.2011. u 21:43h LOGIC je napisao/la: -------------------- Samomolim te pazi da ne zatrudniš od tolikog zanosa! Jedan ti si dovoljan!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije