Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Animacija

Ovo su filmovi koje ne treba propustiti na Animafestu!

'animafestILUZIONIST_nnn_kul'
Foto: ''
1/8
31.05.2011.
u 11:09

Na otvorenju festivala bit će prikazan recentni animirani hit "Iluzionist" Sylvaina Chometa

Danas u Zagrebu počinje Animafest, koji nas stavlja uz bok najvažnijim svjetskim festivalima animacije, a koji se i ove godine održava u organizaciji produkcije Hulahop, koja je taj festival trgnula iz dugogodišnje stagnacije.

Na otvaranju festivala premijerno će biti prikazan "Iluzionist", hit Sylvaina Chometa iz 2010. godine, koji podsjeća na najljepše animacije iz preddigitalnog doba, a govori o mađioničaru starog kova koji se trudi snaći u dolasku rocka i konzumerizma 1950-ih.

Ovogodišnje, dugometražno izdanje, podijeljeno je u sedam programa, među kojima tradicionalno najveći pozornost privlače Veliko natjecanje i Svjetska panorama.

Mračni trileri i SF

U Velikom natjecanju pažnju privlači duhoviti "Doviđenja, gospodine Christie" provokatora Phila Mulloya, o muškarcu čiji se mirni, građanski život nepovratno mijenja nakon što cijela nacija na TV-u vidi njegov seks s francuskim mornarom. Atraktivan je i triler "Život jednog mačka" velikog studija Folimage te najskuplji animirani film u povijesti Švedske – mračni SF triler "Metropia" Tarika Saleha, u kojem glavnim likovima glasove posuđuju Vincent Gallo i Juliette Lewis!

Ljubitelje SF-a zanimat će i "Technotise: Edit i ja", nagrađivana ekranizacija istoimenog stripa Alekse Gajića, inače prva dugometražna animacija nastala u Srbiji. Priča je smještena u 2074. godinu, a govori o beogradskoj studentici koja odluči ugraditi ukradeni vojni čip u mozak kako bi si olakšala učenje. Kuriozitet je i "Piercing I", prvi kineski nezavisni animirani film u povijesti, prikazan u konkurenciji prošlogodišnjeg Annecyja.

Niz mračnih filmova u natjecanju razbijaju "Moj pas Tulip i ja", topla i duhovita priča Paula i Sandre Fierlinger, te "Chico i Rita", strastvena latinoamerička ljubavna priča oskarovca Fernanda Truebe i dizajnera Javiera Mariscala.

Tu su i čak četiri filma velikog ruskog animatora Garrija Bardina, među kojima je pričom najpoznatije "Ružno pače". Za razliku od nekih drugih naslova, njegovi animirani filmovi primjereni su za cijelu obitelj.

Atraktivni kratkiši

U Svjetskoj panorami najviše pozornosti zaslužuje "Preživjeti život (teorija i praksa)" genijalnog Jana Švankmajera, dok će se publici željnoj "teške eksperimentale" svidjeti fantazmagorični "Zagonetni predznaci Leona Prozaka" Carlosa Sante, kao i art film "Midori-ko", mračna japanska animacija koja propituje suvremene prehrambene lance pričom o pet znanstvenika koji rade na razvoju “hrane iz snova”, koja je istodobno meso i povrće.

Ne propustite ni pet iznimno zanimljivih kratkih filmova iz konkurencije Cartoon d'Or, među kojima je prvonagrađeni "Krokodil" Kaspara Jancisa, o bivšoj opernoj zvijezdi koja zarađuje za život u trgovačkom centru, gdje u stiropornom kostimu krokodila zabavlja djecu. Među atraktivnim kratkišima je i osvajač Oscara "Logorama" te "Bijesni čovjek" Anite Killi, koji je pokupio nagrade na svim važnijim festivalima animacije.

Kao bombončić za kraj preporučujemo i selekciju glazbenih animiranih filmova u programu Kino za uši - legendarne "Pink Floyd - The Wall", "Žutu podmornicu" i "Heavy Metal", koji su svaki na svoj način obilježili po jednu eru zapadne pop kulture!

Ključne riječi

Komentara 3

CI
cici14
12:49 31.05.2011.

U jbt. Pa ova prva slika je slika moje kancelarije! To ne bi pogledao ni da me puškom tjeraju. Toliko kokoši na jednom mjestu. Jedino mi se sviđa, što su im doljnji dijelovi bez perja.

ZV
zvan12
16:43 31.05.2011.

Zurim na ovaj vazan kulturni dogadjaj. Da ne propadnem u mraku neznanja. Koliko vaznih vijesti svaki dan!

DJ
djedica2
20:45 31.05.2011.

To je predznak za ponovo pojavljivanje \"ptičje gripe\" :)))

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije