Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Smrt Liz Taylor

Odlazak dive ljubičastih očiju

'taylor6_nnn_kul_230311'
Foto: ''
1/5
23.03.2011.
u 16:27

Pamtit ćemo je po ulogama u velikim filmskim klasicima, burnom privatnom životu, kolekciji nakita, prijateljstvu s Michaelom Jacksonom, humanitarnom radu...

Nakon duge bolesti u 79. godini života umrla je Liz Taylor, jedna od posljednjih ikona zlatnog doba Hollywooda, diva koju ćemo podjednako pamtiti po ulogama u temeljcima američke filmske industrije, burnom privatnom životu i predanom angažmanu humanitarke.

Ambiciozna majka

Na velika platna došla je zahvaljujući ambiciji majke, također glumice, koja je malu Liz već kao trogodišnjakinju upisala na balet, gurajući je istodobno prema svijetu filma, u kojem je debitirala sa samo osam godina u komediji "There's One Born Every Minute" 1942. godine. Godinu dana kasnije na velika je vrata ušla u svijet hollywoodskog glamura kao dječja zvijezda filmskog klasika "Lassie se vraća kući". Iste godine glumila je i s velikim Orsonom Wellesom u filmu "Jane Eyre".

Redatelji su se ubrzo počeli otimati za malo čudo od djeteta, pa je idućih godina radila više nego neke od najpoznatijih odraslih glumica tog vremena.

Otkrivanje seksualnosti

Transformaciju iz dječje zvijezde u senzualnu divu ostvarila je filmom "Conspirator" 1949. godine, kada je sa samo 16 godina utjelovila 21-godišnju Melindu Grayton, nesvjesnu da se udaje za sovjetskog špijuna. Uslijedili su angažmani u kojima je pozornost javnosti podjednako plijenila glumačkim talentom i šarmom strastvene mlade žene, na koji su padale vojske obožavatelja i mnogi glumački partneri, među kojima i Richard Burton, uz kojega je odglumila Cleopatru, svoju najpoznatiju filmsku ulogu.

Među ostalim izuzetno zapaženim ulogama u njenoj 60 godina dugoj profesionalnoj karijeri bile su one u filmovima "Male žene", "Mačka na vrućem limenom krovu" i "Div". Za uloge Glorije Wandrous u filmu "Butterfield 8" 1960. i Marthe u "Tko se boji Virginije Wolf?" 1966. godine osvojila je nagrade Oscar, za koje je bila nominirana još tri puta, a osvojila je i desetke drugih važnih nagrada.

Borba protiv side

Tijekom 1980-ih ponude filmskih producenata postale su sve lošije i rjeđe, djelomično i zbog alkoholizma s kojim se borila.

S velikim prijateljem Michaelom Jacksonom okrenula se društvenom angažmanu, posebno borbi protiv side i zaštiti oboljele djece.

Usprkos svim privatnim brodolomima, do kraja života ostala je dostojanstvena diva koja je i u invalidskim kolicima dolazila na primanja u spektakularnim toaletama, ponosna na svoju ogromnu kolekciju dragulja, jedinu ljubav koja u njenu srcu nikada nije izblijedila.

Ključne riječi

Komentara 2

ZH
zhenskica
11:04 24.03.2011.

kraljica u svakom pogledu! http://www.wedding.hr/Naslovnica/Pregledclanka/tabid/63/ArticleId/180/In-memoriam-Elizabeth-Taylor.aspx

JB
juda ben tudum jr.
22:42 24.03.2011.

ona se rado sjecala holokausta iljadu mu holokausta moje prababe

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije