Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Eurovizija mladih

Odabrano sedmoro finalista koji će se u Lisinskom boriti za put u Beč

eurovizija finalisti
HRT
15.01.2012.
u 08:00

O hrvatskom predstavniku odlučit će se na koncertu 22. veljače uz Simfonijski orkestar HRT-a

Eurovizijsko natjecanje mladih glazbenika Hrvatska radiotelevizija i ove godine tretira onako kako i treba. Hrvatski predstavnik bit će izabran na koncertu sedmero finalista u Lisinskom 22 veljače, uz izravni prijenos na HTV-u. A na jučerašnjoj audiciji u studiju Bajsić izabrano je tih sedmero nadarenih mladih glazbenih solista, od kojih će jedan predstavljati Hrvatsku na Eurovizijskom natjecanju mladih glazbenika u Beču u svibnju ove godine.

U završnicu nacionalnog izbora plasirali su se: violončelistica Latica Anić (17), pijanist Andreas Domjanić (16), violinist Tvrtko Emanuel Galić (18), violinistica Katarina Kutnar (16), harmonikaš Marko Matić (17),  udaraljkaš Šimun Matišić (15) i gitarist Lovro Peretić (16). Tih sedmoro mladih virtuoza za titulu hrvatskog predstavnika borit će se nastupom uz Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije pred žirijem u Lisinskom, te pred kamerama HTV- a. Odluku o finalistima na jučerašnjoj audiciji donio je stručni ocjenjivački sud u sastavu: Marko Ruždjak (skladatelj, akademik), Jana Haluza (urednica u Glazbenom programu Hrvatskog radija), Mirjam Pustički Kunjko (koncert-majstorica Simfonijskog orkestra HRT-a), Mladen Tarbuk (skladatelj i dirigent) te Pavle Zajcev (violončelist).

Latica Anić, studira violončelo kod Valtera Dešpalja na dvjema akademijama: u Zagrebu i Liechensteinu. Andreas Domjanić bio je student Arba Valdme na Visokoj školi za glazbu u Kölnu, a sada je student Milane Černjavske na Konzervatoriju u Feldkirchu i na International Music Academy u Lichstensteinu. Tvrtko Emanuel Galić, student je druge, a Katarina Kutnar prve godine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u razredu Leonida Sorokowa. Dvojica finalista učenici su Glazbene škole Pavao Markovac: Šimun Peretić koji udaraljke uči kod Božidara Rebića i Tomija Spasevskog te Lovro Peretić čiji je profesor Xhevdet Sahatxija.

Komentara 3

KA
Karla
16:01 15.01.2012.

Puno sreće našim mladim glazbenicima! Neka rade, vjkežbaju i budu radosni!

SV
svejednomije
08:22 16.01.2012.

Nova vrsta \"zlatne mladeži\" kojima su se roditelji i profesori potrudili osigurati da njihov rad itekako bude zamijećen, za razliku od nekih koji rade i više, ali samozatajno i nemaju nikoga tko bi ih \"pogurao\".

PA
paradox
23:56 16.01.2012.

Važno je biti na Euroviziji, jer ce se onda naciji, kao u slucaju Merčep, godinama poslije ispirati mozak time kako je to veliki umjetnik (a moćnog li instrumenta). Doduše i Dropulić je pobijedio na Euroviziji, ali nije imao tako agresivnunu mašineriju iza sebe koja bi to svako malo davala u novine.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije