Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izlazne rane

Obiteljska drama u stripu otkriva mnogo o životu na Bliskom istoku

rane
arhiva
09.02.2012.
u 18:40

Debitantski rad autorice Rutu Modan, osvajač Eisnerove nagrade, objavljen u izdanju zagrebačke Fibre

U hrvatskim striparnicama i knjižarama pojavile su se “Izlazne rane”, višestruko nagrađivani strip-album izraelske autorice Rutu Modan u izdanju zagrebačkog nakladnika Fibra.

Jednostavnog crteža na tragu Hergeova stila čistih linija, i samo naoko jednostavne radnje, ovaj je strip zanimljiva skica života u stalnoj nesigurnosti Bliskog istoka, ispričana kroz obiteljsko-ljubavnu dramu mladog Izraelca Kobyja.

Otac kao duh prošlosti

Za razliku od sestre, koja vodi bezbrižan život emigrantice asimilirane u kulturu SAD-a, Koby je izvukao nešto kraći kraj – preživljava vozeći taksi ulicama Tel Aviva, dijeleći volan s tetom koja mu je nakon smrti majke i raskida veze s ocem najbliži rod. Otac, kojeg u stripu ne vidimo, ali jasno je da je na negativan način duboko obilježio Kobyjevo odrastanje, vraća se kao duh iz prošlosti kroz lik mlade vojnikinje Numi.

Iako je Koby nikad prije nije vidio, očito je da Numi ima neku vrstu odnosa s njegovim ocem, i sada traži pomoć kako bi analizom DNK utvrdili je li njegov otac bio žrtva jednog u nizu bombaških napada, za kojim je ostalo i jedno neprepoznatljivo muško tijelo.

Iako u početku nepovjerljiv, Koby joj pristaje pomoći, no brojne komplikacije na koje će naići u pokušaju lociranja i identificiranja posmrtnih ostataka počet će odmotavati klupko međuljudskih odnosa i prijevara u koje je Kobyjev nepouzdani otac posljednjih godina bio upleten.

Nesigurnost Tel Aviva

Obiteljska emotivna drama ostat će u prvom planu, no kako radnja odmiče, autorica će čitatelja vješto uvući u atmosferu današnjeg Tel Aviva, obilježenog političkom nesigurnošću, vjerskom segregacijom, bombašima samoubojicama i snažnim ekonomskim raslojavanjem. “Izlazne rane” su strip koji je zgodno pročitati ako vas zanima politika, ali i ako ste samo željni tople ljudske priče.

Komentara 1

LA
lastavican
11:43 10.02.2012.

Prodaje li Naklada Fibra d.o.o. još uvijek svoja državnim novcem potpomognuta izdanja po skoro dvostruko većoj cijeni od maloprodajne Ministarstvu kulture Republike Hrvatske?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije