Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAKLADA LJEVAK

Novi roman Ivice Đikića "Sanjao sam slonove" u knjižarama

Ivica Đikić \"Sanjao sam slonove\"
arhiva vl
25.10.2011.
u 13:13

Đikić pripovijeda o patološkoj isprepletenosti svijeta tajnih službi i politike s nestalnom privlačnošću organiziranog kriminala, tipičnog patološkog društvenog fenomena

Naklada Ljevak objavila je novi roman Ivice Đikića "Sanjao sam slonove" u kojem su kriminalci, emigranti, špijuni, državni odvjetnici, ratni zločinci, povratnici, političari i slonovi sastavni dio panoptikuma – muzeja voštanih figura koji traje kroz nanose vremena i prostora – od 70-ih od kraja 90-ih godina prošloga stoljeća,  od Frankfurta do Zagreba. Ovo je drugi roman Ivice Đikića (1977.) i pripovijest je o patološkoj isprepletenosti svijeta tajnih službi i politike s nestalnom privlačnošću organiziranog kriminala, tipičnog patološkog društvenog fenomena.

Konstatirajući zlokobnu međuovisnost različitih društvenih slojeva, Đikić ispisuje veliku literarnu društvenu studiju o traumatičnim hrvatskim vremenima i karakterima. Takav roman danas jednostavno mora biti kriminalistički. Umjesto eventualne romantizacije jednog vremena, Đikić pripovijeda o pomutnji, strahu i kaosu u kojima sudbine protagonista neizbježno tonu u tragiku, i istovremeno dubinski sondira motivaciju likova, dopuštajući im i strast i opijenost uspjehom, slavom, ratnim pobjedama i zločinima. Špijuni, odvjetnici, emigranti, kriminalci i udbaši u romanu "Sanjao sam slonove" demonski su povezani.

Komentara 1

DU
Deleted user
20:37 25.10.2011.

Na ovakvu temu, obavezno na početak knjige staviti: svaka sličnost sa stvarnim osobama je slučajna :D

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije