Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatska povijest

Nova knjiga o Katoličkoj crkvi u komunizmu

Katolička crkva u komunističkoj Hrvatskoj
VL
04.06.2013.
u 14:34

Tema ove knjige zasniva se na razjašnjavanju međusobnih odnosa svjetovne i crkvene vlasti u razdoblju od svršetka Drugog svjetskog rata, tj. dolaska komunista na vlast u Jugoslaviji, do smrti Josipa Broza Tita 1980. godine.

Stručnjak za crkveno-državnu povijest, dr. sc. Miroslav Akmadža s Hrvatskog instituta za povijest, upravo je dobio novu knjigu „Katolička crkva u komunističkoj Hrvatskoj 1945.-1980.“ u izdanju Despot Infinitusa i Instituta, u biblioteci „Hrvatska povijest“.

Tema ove knjige zasniva se na razjašnjavanju međusobnih odnosa svjetovne i crkvene vlasti u razdoblju od svršetka Drugog svjetskog rata, tj. dolaska komunista na vlast u Jugoslaviji, do smrti Josipa Broza Tita 1980. godine. Knjiga je kronološki podijeljena na pet dijelova.

Prvi dio obuhvaća razdoblje od 1945. do prekida diplomatskih odnosa između Jugoslavije i Svete Stolice u prosincu 1952., drugi dio od 1953. do smrti kardinala Alojzija Stepinca 1960., treći dio od 1960. do potpisivanja Protokola između Svete Stolice i Jugoslavije 1966., četvrti dio od potpisivanja Protokola 1966. do obnove diplomatskih odnosa između Sv. Stolice i Jugoslavije 1970. i peti dio od Titovog posjeta papi Pavlu VI. 1971. do Titove smrti 1980. godine.

Knjiga je tvrdog uveza, 530 stranica, cijena 79,90 kuna i može se kupiti u svim većim knjižarama te izravno kod nakladnika.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije