Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Manifestacija

“Noć knjige” povodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava

Ivo Brešan na lanjskoj Noći knjige
pixsell
22.04.2013.
u 15:51

Program je organiziran u višeod sto gradova i mjesta diljem Hrvatske, s najvećim brojem programa u Zagrebu (71). Obilježit će se i na otocima, u Slavoniji, Međimurju, Zagorju, Lici… Ukratko, u Noći knjige 2013. čitat će cijela Hrvatska

Nakon velikog uspjeha prošlogodišnje, prve Noći knjige 2012., i ove se godine ovom manifestacijom u Hrvatskoj obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava (23. travnja), kao i Dan hrvatske knjige (22. travnja). Tim povodom knjižare i knjižnice na širem području RH te drugi uobičajeni prostori za promoviranje knjiga i autora, postaju mjesto odvijanja raznovrsnog i širokoj publici zanimljivog programa, koji traje od 18 sati do 1 sat iza ponoći, a ove godine uključuje i matineje u prijepodnevnim i poslijepodnevnim satima u školskim knjižnicama.

Noć knjige 2013. održat će se 23. travnja, u više od  sto  gradova i mjesta diljem Hrvatske, s najvećim brojem programa u Zagrebu (71). Obilježit će se i na otocima, Braču, Hvaru, Lošinju, Rabu, Murteru, Krku, Korčuli i Pagu. Kada se tome pribroje gradovi na obali, s veseljem možemo zaključiti kako će veliki broj čitateljskih lampica te noći svijetliti duž cijelog Jadrana. No s knjigom će se družiti i u Slavoniji, Međimurju, Zagorju, Lici… Ukratko, u Noći knjige 2013. čitat će cijela Hrvatska. Program Noći knjige 2013. održat će se u 174 knjižnice (39 školskih) diljem Hrvatske, te u 50-tak knjižara i ostalih prostora koje su za svoje posjetitelje priredile bogat i raznovrstan prigodni program čitaonica i pričaonica za najmlađe, kreativnih radionica, kvizova, nagradnih igara, dramskih izvedbi, glazbenih slušaonica, javnih čitanja, projekcija filmova pa sve do klasičnih predstavljanja knjiga, druženja s autorima i zalogaja za ozbiljnije književne sladokusce. U programima sudjeluje preko 200 pisaca te brojni urednici, prevoditelji, glazbenici, glumci, izvođači…

U Noći knjige neće manjkati ni prodajnih akcija koje ce se moći ostvariti u više od sto knjižara, koje će za Noć knjige svojim posjetiljima ponuditi brojne popuste i pogodnosti. Posebnost ovogodišnjeg programa je program realiziran u suradnji s Trećim programom Hrvatskoga radija i ZET-om. Knjigoljupci će za vrijeme trajanja Noći knjige putem radijskih valova uživati u čitanju poezije i proze, razgovorima s književnicima i posebnim izdanjima emisija, a to će se i izravno prenositi putnicima ZET-a., putem razglasa u večernjim i noćnim tramvajima i autobusima.

Na svečanom otvorenju Noći knjige u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, s početkom u 18 sati, predstavit će se rezultati najnovijeg istraživanja tržišta knjiga u Republici Hrvatskoj (GFK, travanj 2013.), razgovarati o načinima poticanja čitanja i buđenja interesa za knjigu, te održati otvorenje izložbe “Kadar za čitanje”, nastale u suorganizaciji s Fotoklubom Zagreb. Izložba će nakon NSK krenuti na putovanje gradovima i mjestima diljem Hrvatske.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije