Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nobel Transtromeru
Povratak na članak

Nobelova nagrada za književnost pjesniku Transtromeru

Švedska je akademija u 13 sati objavila da je dobitnik Nobelove nagrade za književnost švedski pjesnik Thomas Transtromer. Nagrada iznosi 1,1 milijuna eura, a dodjela je u prosincu.

Komentari 11

AN
antiša40
13:26 06.10.2011.

A zakaj mi ne nominiramo Nevena Juricu!

VL
DE
detour
14:17 06.10.2011.

vrhunski pjesnik, a to da je pozvan na goranovo proljece prije nego je osvojio nobela je pohvala organizatorima.

VL
OB
-obrisani-
14:44 06.10.2011.

Ja nemam nista protiv pjesnika dobitnika Nobelove nagrade,ali mi se gade intelektualci koji sjede u Nobelovom komitetu i odlucuju kome ce pripasti nagrade.Ja dok sam zivio u Bosni bio sam naivan i gledao u Nobelovu nagradu kao nesto lijepo i plemenito, ali poslije mojih 18 godina u Svedskoj uvjerio sam se u svedsku hipokriziju, manipulacije i uvlacenje Amerikancima po svaku cijenu. Kada je Alfred Nobel odredio da se Nobelova nagrada dodjeljuje znanstvenicima i piscima on nije imao nikakvih politickih interesa ni ambicija Medjutim u rukama svedskih intelektualaca ta se nagrada pretvorila u politicko sredstvo sa kojim se nagradjuju prijateljske nacije a one koje to nisu se ignorisu ili im se baci pokoja mrvica, reda radi. Svedjani su prvo prodali Juznoj Africi svoje Gripen avione a onda u znak zahvalnosti dali Cotzeeiu i Gordimer Nobelove nagrade. I tako to ide iz godine u godinu a svijet misli da se radi o postenju i moralu, a te dvije osobine su danas rijetke medju svedskim intelektualcima.

VL
SL
slovenija
14:50 06.10.2011.

U Rvackoj naj je veći pjesnik Tompson.

VL
ST
Stockholm
15:21 06.10.2011.

06.10.2011. u 14:44h Bartolino je napisao/la: Ja nemam nista protiv pjesnika dobitnika Nobelove nagrade,ali mi se gade intelektualci koji sjede u Nobelovom komitetu i odlucuju kome ce pripasti nagrade.Ja dok sam zivio u Bosni bio sam naivan i gledao u Nobelovu nagradu kao nesto lijepo i plemenito, ali poslije mojih 18 godina u Svedskoj uvjerio sam se u svedsku hipokriziju, manipulacije i uvlacenje Amerikancima po svaku cijenu. ************************************************************************** Budi onda ljubazan i dosljedan, ako ti se Svedska, koja ti vec 18 godina daje gostoprimstvo, ne svidja, zajasi onda svoju kamelu, pa pravac Somalija. Teslo ignorantsko islamisticno, koliko vas se samo nakupilo u Svedskoj, kojoj cete u prvoj prilici zabiti noz u ledja.

VL
OB
-obrisani-
15:37 06.10.2011.

@Stockholm Ja posjedujem samo jednu putovnicu-svedsku. A ja imam puno pravo da kazem svoje misljenje o Nobelovoj nagradi kao i o drugim temama. Svatko normalan vidi da je Nobelov komitet pristrasan u svojim odlukama a i cinjenica je da se svih ovih desetljeca Nobelova nagrada koristila kao politicko i propagandno sredstvo. Da ne govorimo o onome sto se dogadjalo za vrijeme hladnog rata kada su 3 ruska pisca dobili Nobelove nagrade. Sva trojica su odlicni pisci, ali su bili neprijatelji komunistickog rezima u ono vrijeme, a to je bas odgovaralo zapadu. Kada je poslije Solzenjicin poceo da kritikuje taj zapad, odjednom je nestao iz medija i nitko ga nije intervjuisao! Ovdje su u pitanju politicke igre i ucvrscivanje prijateljstva i poslova izmedju \"prijateljskih\" zemalja. Kao sto narod kaze, \"Ja tebi ti meni!\" Ostatak svijeta za takve ljude uopce ne postoji.

VL
OB
-obrisani-
16:10 06.10.2011.

Za one koji zele da saznaju dio istine o tome kako se odabiru dobitnici za Nobelovu nagradu u literaturi postoji odlicna knjiga americkog pisca, Richard Wires: The politics of the Nobel Prize in literature: how the laureates were selected 1901-2007. U knjize se moze procitati mnostvo detalja o Alfredu Nobelu, izmedju ostalih o njegovoj ljubavnoj vezi sa prodavacicom cvijeca u Becu, o sukobima izmedju clanova Nobel komiteta i o politickim igrama oko nagrade.

VL
BM
Boris Markovic
17:15 06.10.2011.

@Stockholm: Kako mozes tako da vredjas coveka koga i ne poznajes. Ako mislis da gresi, objasni mu lepo zasto se ne slazes sa njim.

VL
ST
Stockholm
17:43 06.10.2011.

06.10.2011. u 17:38h Stockholm je napisao/la: **************************************************************************************** OK, priznam, da se teme ne drzim - ali poludim, POLIDIM, kad naidjem na ljudi tipa Bartolino. Ali, ruku na srce, ne drzi se teme ni uvazeni Bartolino, ....

VL
ST
Stockholm
17:47 06.10.2011.

Bartolino, prije nego kidnem, a tebi kao poseban dar: ove godine je vec 5 (pet) Zidova dobilo Nobelovu nagradu.

VL
Avatar Hrvatski vukodlak
Hrvatski vukodlak
19:28 06.10.2011.

Pa normalno,Stockholme,kad si mogu priuštiti najbolje obrazovanje.A i veze i poznanstva imaju veliku ulogu u dobivanju šanse da kao mladi znanstvenik sudjeluješ u radu nekog vanserijskog istraživačkog tima....

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.