Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bez rocka trajanja

Nije samo rock’n’roll važan za određivanje ove glazbene regije

Anđelo Jurkas
03.01.2011.
u 18:48

- Ideja je bila podariti ljudima drukčiji koncept otvorene komunikacije i sukobljavanje o svakom odlomku - kaže autor Anđelo Jurkas. - Da je samo moj osobni izbor, nikad ne bih uvrstio Azru, Lačni Franz, Zabranjeno pušenje, E.T. i još neke

Krajem prošle godine na deficitarnom području izdavaštva (domaćih) knjiga o rocku pojavilo se izdanje “Bez rocka trajanja” kritičara Anđela Jurkasa. Ovo, kako ga autor podnaslovljuje, “glazbeno dešifriranje Balkana” djeluje poput bloga u kojem autor poziva druge (kritičare, glazbenike, medijske osobe općenito) da komentiraju stotinu albuma i izvođača koji, po Jurkasovu izboru, čine svojevrsni DNK glazbe (ne isključivo rocka!) bivše YU.

Kombiniranje formi

- Blog nije bio u primisli - kaže Jurkas. - Ideja je bila, ako ćemo točnije i pravednije, koristeći i kombinirajući nekoliko spisateljskih formi (eseji, izvještaji, intervjui, recenzije), ispisati pomirenje osjećaja i razmišljanja o pop kulturnoj glazbi ovih prostora koja uvelike određuje dobar dio fluktuiranja njenih slušatelja. Ideja je bila podariti ljudima drugačiji koncept otvorene komunikacije s obzirom na sadržaj i strukturu knjige i sukobljavanje o svakom odlomku minimalno tri, a ponekad i desetak mišljenja.

Osebujan u stilu pisanja, ali možda i osebujniji u izboru najvažnije stotke, Jurkas ide - uz temeljne izvođače rocka (Azra, Dugme, Buldožer, Film, Šarlo, Haustor...) - od potpune alternative (Sexa, Res Nullius, Overflow), folk/worlda (Esma Redžepova, Šaban Bajramović), do zabavnjačkog popa (Novi fosili, Srebrna krila), pa i trasha (Rokeri s Moravu).

Potpisujem izbor

- Pa, knjiga je moja, dakle potpisujem izbor. Kriteriji su osjećaji + znanje + zatečeno stanje (faktografija) = dijagnoza - kaže Jurkas. - Nikako nije izbor najvažnijih  albuma, nego najsignifikantnijih albuma i najkarakterističnijih za podneblje s kojeg su potekli. Pokušao sam spojiti subjektivni pristup s objektivnom odabirom, zanemariti pritom stilistiku i žanrove glazbe. Da je samo moj osobni izbor, nikad ne bih uvrstio Azru, Lačni Franz, Zabranjeno Pušenje, E.T., i još neke. Ovako, možemo polemizirati isključivo argumentima - o odabiru i utjecaju. Što god tko mislio o njima, Rokeri s Moravu ostavili su veći utjecaj na gro bendova koji kombiniraju, ne ulazim u to kakvu kakvosnu vrstu humora u glazbi, sa zvukovima podneblja s kojeg potječu. “Bez rocka trajanja” nije rukopis samo o rock and rollu jer je rock kao takav dosadan. Postoji mnogo raznorodnih žanrova s ovih područja koji su jednako kvalitetni i bitni za određenje nas kao regije.

Ključne riječi

Komentara 1

MA
mare0801
05:56 04.01.2011.

joj sreće kada sam vidjela naslov,napokon prilika za komentiranje rocka,rijetka prilika u narodnjačko doba,ali Oremović se pobrinuo za članak koji me ne motivira na komentar,zato____________________________________...!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije